Archief

AGENDA 2017/2018


WOENSDAG 13 SEPTEMBER 2017
20:00 UUR

LEZING:
Camille Claudel, haar levensverhaal
kunsthistorica Karin Haanappel

‘Ruim twintig jaar geleden begon mijn zoektocht naar Camille Claudel. Op een zaterdag had ik haar gevonden. Liefde op het eerste gezicht in Musée Rodin in Parijs, toen ik plotseling oog in oog stond met haar sculpturen. Deze werken waren zo totaal anders dan die in de rest van het museum, ze konden haast niet van de hand van Rodin zelf zijn. Wie was die kunstenaar wiens handen deze werken hadden geboetseerd en gekapt? Camille Claudel. Een beeldhouwer.’ Sindsdien verdiept deze kunsthistorica zich in het leven en het oeuvre van Camille Claudel, reist in haar voetsporen en ontdekt steeds weer nieuwe dingen. Met Karin Haanappel als spreker vergeet je de tijd, zeker als zij haar grote liefde Camille Claudel in de schijnwerpers mag zetten.


Camille Claudel

MAANDAG 9 OKTOBER 2017
20:00 UUR

LEZING:
Oorsprong en ontwikkeling van Zutphen
stadsarcheoloog Michel Groothedde

De lezing gaat in op resultaten van archeologisch onderzoek die hebben geleid tot een nieuw beeld van het ontstaan van Zutphen, één van de vroegst ontwikkelde middeleeuwse steden van ons land. Macht en bestuur speelden aanvankelijk een dominante rol, maar na de stadsrechtvernieuwing in 1194/95 werd Zutphen een bloeiende handelsstad. Samen met het even oude Deventer en de nieuwe steden als Kampen, Harderwijk, Elburg en Doesburg handelden de Zutphense kooplieden langs de kusten van de Noord- en Oostzee en sloten zij zich aan bij de Hanze.

Excursie te Zutphen inclusief lunch op zaterdag 14 oktober. Een bezoek aan de St Walburgiskerk met haar Liberije en de nieuwe ‘Musea Zutphen’ onder begeleiding van gidsen en een stadswandeling, al of niet digitaal.


Zutphen

ZATERDAG 14 OKTOBER 2017
10:00 UUR

EXCURSIE:
Excursie in het historisch centrum van Zutphen
stadsarcheoloog Michel Groothedde

Aansluitend op de lezing van Michel Groothedde van maandag 9 oktober organiseren wij een excursie in het historisch centrum van Zutphen

Programma:
± 9.30 uur Inloop en welkom met koffie/thee in de Walburgiskerk te Zutphen, adres: Kerkhof 3
10.00 uur Start rondleiding Walburgiskerk en de Librije, aansluitend koffie/thee
11.45 uur Stadswandeling met gids (of digitale stadswandeling in het Stedelijk Museum)
13.00 uur Lunch Hampshire Hotel
14.30 uur Rondleiding Stedelijk Museum
15.30 uur Koffie/thee in Museumcafé

Kosten:
37,50 euro per persoon met museumjaarkaart of Rembrandtpas. (+7,50 euro zonder museumjaarkaart)
Inclusief gids en rondleidingen, lunch en drie keer koffie/thee. Op basis van eigen vervoer (carpoolen), excl. parkeerkosten of OV. Als u contact met ons opneemt kunt u desgewenst meerijden, in dat geval: 8.45 uur Vertrek vanaf de Smidsbelt te Holten.
U kunt zich opgeven per mail: info@kc-holten.nl
Uw deelname is definitief als het bedrag is overgeschreven op rek.nr. NL70 RABO 0328 5676 71 ten name van de Stichting Kunst & Cultuur Holten.

Omdat de deelname beperkt is tot 30 personen, geven we onze donateurs graag gelegenheid als eersten in te schrijven voor deze excursie.

Extra info:
Parkeren in de buurt van de Walburgiskerk
In Zutphen betaalt u parkeergeld van maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur en op vrijdagavond (koopavond) tot 21.00 uur.
• langparkeren (hele dag) kost 1,30 euro per uur of 7,80 euro per dag;
• middellang parkeren (maximaal 4 uur) kost 1,70 euro per uur;
• kort parkeren (maximaal 2 uur) kost 2,10 euro per uur. Langparkeren Zutphen Langparkeren kunt u op de Vispoort/Houtwal, Roodsplein, Isendoornstraat en de Molengracht/west.
Het tarief is € 1.30 p.uur, max dagtarief € 7.80.

Ook kunt u parkeren in de parkeergarage bij parkeergarage P+R Station Zutphen, Lijmerij 2, Zutphen voor € 1,60 per uur en met een dagtarief van € 8,-. Het goedkoopst is het parkeerterrein op de Houtwal, achter het politiebureau. Het tarief is € 0.50 p.uur en het dagtarief € 2,00.

Komt u lopend vanaf het station?
• Loop rechtdoor vanaf het station richting centrum
• Ga na 70 m linksaf de Overwelving op
• Ga rechtsaf de Turfstraat in
• Volg deze straat
• Loop langs de Wijnhuistoren U komt dan in de Lange Hofstraat
• Volg deze tot u links de Walburgiskerk ziet.
De loopafstand vanaf het station is 600 meter. De looptijd bedraagt gemiddeld 7 minuten.

We verheugen ons op een prachtige dag!


Zutphen

WOENSDAG 8 NOVEMBER 2017
20:00 UUR

LEZING:
Tommy Wieringa - auteur
I.s.m. de bibliotheek

Auteur Tommy Wieringa (Goor 20 mei 1967) werd zeer bekend door zijn succesroman ‘Joe Speedboot’ (2005) waarvoor hij de nominatie voor de Gouden Uil en de F. Bordewijkprijs ontving. Het is zijn vierde boek, een roman over liefde en rivaliteit. Met zijn roman ‘Caesarion’ (2009), een psychologische werk over de knellende band moeder – kind , heeft de schrijver ervoor gezorgd dat hij bij de Grote Tien van de Nederlandse literatuur behoort. In 2012 verscheen zijn roman ‘Dit zijn de namen’, een boek over een groep vluchtelingen die angst en onrust in de stad veroorzaakt. Dit boek verkreeg de Libris Literatuurprijs. In 2014 schreef Wieringa het Boekenweekgeschenk ‘Een mooie jonge vrouw’. K&C Holten en Bibliotheek Rijssen-Holten zijn trots u deze schrijver te presenteren.


Tommy Wieringa

WOENSDAG 15 NOVEMBER 2017
13:00 - 16:00 UUR

WORKSHOP:

'Wolkshop'
een luchtige workshop schilderen en tekenen, voor alle niveaus: beginners en gevorderden

Docent: Peter Paul Hattinga Verschure (bekend van de lezing 'Ik zie ik zie" van 10 mei jl. ) In zaal 6 van het Kulturhus.

"Licht, lucht en kleur vormen een onlosmakelijk trio. Het zijn de pijlers van de schilderkunst van het landschap. Hoe keken schilders als Turner, Mondriaan en Nolde naar het licht, de wolken en de hemel? En wat is het geheim van de expressieve kracht ervan in hun werk? We gaan op verkenning naar de schilderkunstige rol van de lucht en het atmosferische in het landschap, en naar wolken als basis voor abstracte vormentaal."

Peter Paul geeft korte inleiding met Powerpointbeelden, daarna heb je ruim de tijd om zelf te gaan schilderen of tekenen. Na afloop houden we een gezamenlijke werkevaluatie.

Peter Paul is al jarenlang docent, beeldend kunstenaar én weerman, en kan u alles vertellen over wolken en hun rol in de schilderkunst. We vragen de deelnemers om zoveel mogelijk eigen materiaal mee te nemen, maar er is eventueel acrylverf, aquarel, kwasten, papier, potloden, krijt, houtskool, waterbakjes, bordjes aanwezig.

Kosten: 25 euro / 20 euro voor donateurs. Incl. koffie en thee.
Uw deelname is definitief als het bedrag is overgeschreven op rek.nr. NL70 RABO 0328 5676 71 ten name van de Stichting Kunst & Cultuur Holten o.v.v. 'Wolkshop'. We verheugen ons op een leerzame middag!


ZONDAG 3 DECEMBER 2017
19:00 UUR

MUZIEK:
Bachcantate uitvoering door Bachbeweging Twente
in de Dorpskerk Holten

Deze Cantate ‘Nun komm, der Heiden Heiland’ (BWV 61) componeerde Bach speciaal voor de eerste Adventszondag en werd voor het eerst opgevoerd op 2 december 1714.
De Bachbeweging Twente is een ensemble o.l.v. Frank Deiman dat Bachcantates uitvoert tijdens kerkdiensten in de regio. Vier solozangers, een strijkkwartet en de organist van het ensemble komen naar de Dorpskerk van Holten om u te laten genieten van de geniale muziek van Johann Sebastiaan Bach in een bezielende uitvoering op deze eerste Adventszondag. Vrije toegang, uw gift bij de uitgang wordt op prijs gesteld.
I.s.m. de Interkerkelijke Commissie Vorming en Toerusting.


WOENSDAG 13 DECEMBER 2017
20:00 UUR

LEZING:
Productie van het Middeleeuwse boek
kunsthistoricus Martijn Pieters

De productie, inhoud en decoratie van de boeken van het christendom, jodendom en islam worden besproken en met elkaar vergeleken. De boeken waren unica en de vervaardiging ervan was letterlijk en figuurlijk monnikenwerk. Niet alleen omwille van de kostbaarheid van het boek werd er voorzichtig mee omgegaan, ook de inhoud van sommige boeken zorgde er voor dat het met rituelen omgeven was en met eerbied benaderd diende te worden. Het christendom heeft de Bijbel, het jodendom de Tanach en de islam de Koran. Wat kenmerkt deze boeken, wat zijn de overeenkomsten en verschillen en hoe ziet de decoratie eruit? Hoe en waarom wordt het heilige woord in beeld omgezet? Of juist expliciet niet? Martijn Pieters geeft hier een antwoord op.


MAANDAG 15 JANUARI 2018
20:00 UUR

LEZING:
Astronomie in de antieke Wereld
Frank Helmer

Wie het voorrecht heeft om een blik te werpen op de nachtelijke hemel zonder licht- of luchtvervuiling, raakt in veel gevallen overweldigd door de rijkdom van de sterrenhemel. Maar met alle fraaie afbeeldingen van verre sterrenstelsels, maanlandschappen, geringde planeten, komeetkernen en vuur- of ijsmanen vergeten wij wellicht dat vele generaties en volkeren vóór ons met hun kennis de basis hebben gelegd voor het hedendaagse beeld over de kosmos. In deze lezing wordt toegelicht hoe die astronomische kennis in de Oudheid zonder telescoop is vergaard, deels verloren is gegaan en in sommige gevallen dankzij de moderne technologie en interdisciplinair teamwork weer kan worden onthuld uit archeologische artefacten.


WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018
20:00 UUR

LEZING:
De architectuur van Le Corbusier
architect Evert Jan Geerdes

Le Corbusier, geboren als Charles-Édouard Jeanneret-Gris in La Chaux-de-Fonds, Zwitserland op 6 oktober 1887 en overleden te Roquebrune-Cap-Martin op 27 augustus 1965, was een Zwitsers-Frans architect en stedenbouwkundige die de Franse nationaliteit aannam in 1930. Zijn betekenis en invloed voor het Nieuwe Bouwen en de Internationale Stijl waren zo groot dat hij soms de ‘architect van de twintigste eeuw’ wordt genoemd. Zijn werk oogstte veel lof, maar ook veel kritiek. Critici houden hem verantwoordelijk voor de zielloosheid van de moderne architectuur en stedenbouw, terwijl architecten en kunstkenners zijn genialiteit vergelijken met die van Michelangelo of Picasso.


WOENSDAG 21 MAART 2018
20:00 UUR

LEZING:
Paasvuren rondom Holten
Teun Deijk (Mans van Sangel)

Teun Deijk is bekend in de regio als schrijver over oude tradities en verzamelt en bundelt oude verhalen. Zijn boek over de Paasvuren, de Holtense ‘boakes’, gaat terug naar de jaren twintig van de vorige eeuw in Holten en Rijssen. Het vertelt over de strijd om het grootste paasvuur, de wereldrecords, de historie en kleinschaligheid.
Teun geeft een goed beeld van het paasvuurvirus in deze regio. Het geheel wordt geïllustreerd met prachtige oude- en nieuwe bijzondere beelden. Teun is ook bekend van zijn verhalenbundel ‘Lààn van mien oolders’.


WOENSDAG 18 APRIL 2018
20:00 UUR

LEZING:
Duurzame liefdesrelaties
psychotherapeut Carolien Roodvoets

Samen tot de dood ons scheidt? Is het nog mogelijk om in deze hectische tijd langdurig samen gelukkig te zijn of wordt de partnerrelatie ook steeds meer een wegwerpproduct? Wat is er voor nodig om een leven lang gelukkig bij elkaar te blijven, en wat zijn de geheimen van een duurzame en goede relatie? Carolien Rootvoets woont en werkt in Deventer, schrijft columns en schreef inmiddels zes vakgerelateerde boeken waaronder ‘Het Monsterverbond’, over de aantrekkingskracht van foute mannen en ‘De Duivelsdriehoek’, over de gevaren en de verleidingen van het vreemdgaan.


AGENDA 2016/2017


MAANDAG 12 SEPTEMBER 2016
20:00 UUR

LEZING:
Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan?
inspirator Inez van Oord

Uitgever en auteur Inez van Oord maakt gebruik van de cirkel om het leven inzichtelijker te maken, zodat je het bewust kunt sturen in de richting die jij wilt. Zij vertelt over haar eigen levenslessen, die voorbeelden zijn van de reis door de cirkel, uiteraard met praktische tips. Haar lezing gaat over succes en verlies, over het opzetten van de magazines Seasons en Happinez en over de manier waarop ideeën tot stand komen. Ze legt uit dat succes niet altijd hetzelfde betekent als geluk en hoe ze haar persoonlijke verlangens inzet als drijfveer in haar werk. Ronduit inspirerend!

www.inezvanoord.com


Inez van Oord

WOENSDAG 12 OKTOBER 2016
20:00 UUR

LEZING:
Totalitaire architectuur
architectuurhistorica Mathilde van der Kleij

Iedereen kent wel voorbeelden van de bombastische bouwstijl ten tijde van de totalitaire regimes in de 20ste eeuw. In opdracht van Stalin, Hitler en Mussolini verrezen er monumentale gebouwen aan de grote pleinen in Moskou, Berlijn en Rome. Architecten als Boris Iofan, Albert Speer en Marcello Piacentini ontwierpen volgens principes van de klassieke architectuur, ten dienste van een nieuwe totalitaire ideologie. Deze lezing laat u kennismaken met bouwprogramma’s, achterliggende ideeën, architecten en hun ontwerpen.


WOENSDAG 9 NOVEMBER 2016
20:00 UUR

LEZING:
Als mijn geheugen mij niet bedriegt
hoogleraar Douwe Draaisma

Deze hoogleraar geschiedenis van de psychologie, wordt ook wel de ‘geheugenprofessor’ genoemd. In ons autobiografische geheugen tekenen we onze persoonlijke lotgevallen op. We raadplegen het als iemand ons vraagt wat onze vroegste herinnering is of hoe het huis eruit zag waar we als kind hebben gewoond. Maar soms veranderen herinneringen als gevolg van gebeurtenissen verderop in ons leven. Hoe betrouwbaar is ons geheugen eigenlijk? Draaisma legt op leuke en begrijpelijke wijze uit hoe ons autobiografische geheugen werkt.
Lezing i.s.m. de bibliotheek, 8 euro (11 euro niet-donateurs).
Ook online ticketverkoop: www.kulturhusholten.nl

douwedraaisma.nl


Douwe Draaisma

WOENSDAG 14 DECEMBER 2016
20:00 UUR

LEZING:
Hoogtepunten van de kunstfotografie
kunstenaar Wim Kwakernaak

Beeldend kunstenaar Wim Kwakernaak woont en werkt in Holten. Bijna 40 jaar gaf hij ook les binnen het voortgezet onderwijs in de vakken tekenen, handvaardigheid en kunstgeschiedenis. Daarnaast geeft hij veel lezingen over beeldende kunst. In deze lezing vertelt hij op inspirerende- en onnavolgbare wijze over fotografie. Sinds de uitvinding daarvan zijn miljoenen foto’s gemaakt. Een paar honderd van deze foto’s hebben zo’n bijzondere kracht dat ze iconen van een tijdperk of cultuur zijn geworden. In deze lezing zal er een aantal aan een nadere beschouwing worden onderworpen.

wimkwakernaak.nl


MAANDAG 16 JANUARI 2017
20:00 UUR

LEZING:
Gestileerd realisme
kunsthistorica Frederike Upmeijer

David Hockney - Bradford 1937 - kun je gerust een levend genie noemen. Hij maakte in de jaren ’60 naam in Californië als popart kunstenaar en keerde in de jaren ’90 terug naar Engeland. Bekende thema’s in zijn werk zijn zwembaden (A bigger splash), portretten en landschappen. Hockney is niet alleen veelzijdig, maar ook zeer vernieuwend. Van potlood, inkt, verf, fotografie en film tot iPhone en iPad: Hockney combineert klassieke kwaliteit moeiteloos met moderne media en blijft daardoor verrassend! Frederike Upmeijer leidt u op energieke wijze door zijn leven en werk.

frederikeupmeijer.nl


ZONDAG 12 FEBRUARI 2017
14:00 UUR

KULTURHUS THEATER

EEN ZONDAGMIDDAG GENIETEN VAN DE LIEDJES VAN WILLEM WILMINK
Inclusief een heerlijke high tea

De grote Willem Wilmink liet ons meer dan 2000 ontroerende, humoristische en meesterlijke gedichten, verhalen en liedjes na. Zangeres Diet Gerritsen, o.a. bekend van de serie Van Jonge Leu en Oale Groond vertolkt al jaren zijn liedjes en brengt zondagmiddag 12 februari met de MuziekWerkplaats Deiman en Gerritsen een bijzondere hommage aan onze in 2003 overleden streekgenoot.
Diet wordt muzikaal bijgestaan door Frank Deiman (piano), Miriam Kroeze (celloo) en Ruud Ouwehand (contrabas).
Entree incl. een high tea in de pauze bij Tastoe: 19.50 euro (22.50 euro niet-donateurs). Passe partout regeling niet geldig.
Ook online ticketverkoop: www.kulturhusholten.nl

dietgerritsen.nl


WOENSDAG 22 MAART 2017
20:00 UUR

LEZING:
Erfenis van de 80-jarige oorlog in onze regio
journalist Marcel Tettero

De Waerdenborch bij Holten stamt uit de tijd dat de troepen van de hertog van Gelderland regelmatig Salland en Twente binnenvielen om op grote schaal te plunderen. De bisschop van Utrecht bouwde ter verdediging wachttorens en kastelen. Holten was een speciale plek, omdat zich hier belangrijke wegen splitsten richting het oosten. Keizer Karel V maakte een einde aan de oorlogen tussen de hertog en de bisschop door de macht over te nemen. Zijn zoon Filips II stond alleen het katholieke geloof nog toe en verhoogde de belastingen. De Tachtigjarige Oorlog begon en daarin speelde Holten weer een belangrijke rol!

marceltettero.nl


MAANDAG 24 APRIL 2017
20:00 UUR

LEZING:
Flamenco traditioneel of hedendaags
flamencodanseres Jacky Westerhof

Vuur, passie, liefde: de flamenco laat niemand onberoerd. Het is een dansvorm die leeft, ademt en met de tijd meegaat. Jacky Westerhof laat u tijdens deze lezing kennismaken met de hedendaagse flamenco. Om die te begrijpen, kun je echter niet om de traditionele flamenco heen. Ontstaan, theorieën, invloeden: gelardeerd met leuke anekdotes over o.a. haar belevenissen in Spanje neemt Jacky u mee naar het hart van de flamenco en krijgt u een beter beeld van deze wervelende dans!

academiaestrella.nl


WOENSDAG 10 MEI 2017
20:00 UUR

LEZING:
Ik zie ik zie
beeldend kunstenaar Peter Paul Hattinga Verschure

De kaarsen in de schilderijen van Rembrandt stralen werkelijk licht uit. In de landschappen van Van Ruysdael is het alsof je kilometers ver kijkt. Of lijkt dat allemaal maar zo? Van de ‘uitvinding’ van het perspectief in de Italiaanse Renaissance tot de kleurenexperimenten van meer eigentijdse kunstenaars als Johannes Itten en James Turrell. Een lezing waarin u van alles te weten komt over perspectief, contrast, kleurwerking en beweging. Over hoe onze ogen ons ‘bedriegen’ en hoe kunstenaars daarvan gebruik maken.

pphv.eu


AGENDA 2015/2016


VRIJDAG - MAANDAG 18 t/m 21 SEPTEMBER 2015
Vierdaagse Kunst- en Cultuurreis Berlijn

Het 25-jarig bestaan van K&C Holten wordt gevierd met een vierdaagse Kunst- en Cultuurreis naar Berlijn. Deze reis, per touringcar en verblijf in hotel, wordt begeleid door de kunsthistoricus Monique en Bert Hafkamp. De stad Berlijn komt uitvoerig aan bod, zowel wat betreft de architectuur als de verschillende musea. De sfeer van Potsdam en omgeving, park Schloss Sanssouci, horen hier ook bij. Het huis, de tuin en het museum van de schilder Max Liebermann worden eveneens bezocht, naast overige bezienswaardigheden op het gebied van kunst en cultuur. Een reis om naar uit te zien!


Berlijn

WOENSDAG 7 OKTOBER 2015
20:00 UUR

LEZING:
Kunsthistorica Geertje Waanders:
“Van Gogh- jaar. De verzamelwoede van Hélène Kröller-Müller”

De relatie tussen het museum en Van Gogh moeten wij zoeken bij de verzameldrift van Hélène Kröller-Müller. Ze was gefocust op het verwerven van kunst. De in het Ruhrgebied geboren Hélène was in ons land onder de invloed van ‘kunstpaus’ Bremmer, bij wie zij kunstlessen volgde. Als snel besloot ze een eigen kunstverzameling op te bouwen, met Bremmer als haar adviseur. Zij kocht vele werken van Van Gogh die in ons land nog nauwelijks bekend was.


Geertje Waanders

WOENSDAG 28 OKTOBER 2015
20:00 UUR

LEZING:
Architect Jan Willem van Beusekom:
“Bouwkunst in Holten en omgeving”

Ongeveer dertig jaar geleden werd onderzocht welke gebouwen van 1850 -1940 in aanmerking zouden kunnen komen voor plaatsing op de Lijst van Rijksmonumenten. Dit leverde een schat aan informatie op over de architectuur, de verschillende elkaar steeds sneller opvolgende- of overlappende bouwstijlen, experimenterende architecten, nieuwe bouwmaterialen, moderne constructiemethodes, enz. Ook op het platteland in en om Holten, werden verrassende ontdekkingen gedaan; zo werden o.a. de huizen van de architect Loggers ‘ontdekt’.


Holten

VRIJDAG 13 NOVEMBER 2015
19:30 UUR

CONCERT:
Jeugd Pianoconcours

GROTE ZAAL - TOEGANG GRATIS

Opnieuw organiseert K&C Holten een concours in de grote theaterzaal waarin jonge mensen die wonen of naar school gaan in de gemeente Rijssen-Holten, hun virtuoos pianospel voor een deskundige professionele jury en een enthousiaste zaal ten gehore mogen brengen. Er zijn twee categorieën en in totaal drie prijswinnaars: één van de klassieke muziek, één van de lichte muziek en een algemene winnaar ‘The Rising Star’. Deze ontvangt een unieke wisselprijs. De drie prijswinnaars mogen bovendien met een introducé een concert bijwonen. Voor meer info: Activiteiten.


WOENSDAG 9 DECEMBER 2015
20:00 UUR

LEZING:
Archeoloog Diana de Wild:
“Vrouwen met macht”

Het zijn voornamelijk mannen uit de oudheid die in de geschiedenisboekjes voorkomen. Ondanks de slechte positie die de vrouw in de oudheid over het algemeen had, wist een aantal sterke vrouwen hun stempel op de geschiedenis te drukken. Bijvoorbeeld Hatsjepsoet, de enige vrouw die 20 jaar lang als farao over Egypte heeft geregeerd. Er zijn maar weinig vrouwen uit de Griekse oudheid bekend. Als ze bekend zijn, dan hebben ze een slechte naam, zoals Livia, de vrouw van Rome’s eerste keizer Augustus die achter de schermen een grote invloed had.


Hatsjepsoet

MAANDAG 18 JANUARI 2016
20:00 UUR

LEZING:
Antiquair Robert Schreuder:
“Grand Tour”

In de 17de t/m de 19de eeuw was het onder de Engelse en Noord-Europese adel en gegoede burgerij gebruikelijk om de opvoeding van hun zoons te besluiten door hen minstens een half jaar op reis naar Italië en Frankrijk te sturen. Vaak vergezeld van een secretaris en ander personeel. Tijdens deze Grand Tour kwamen de jongelingen in aanraking met de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van wetenschap, kunst en goede smaak in Europa. Grand Tour-gangers brachten meestal een keur van souvenirs en verzamelobjecten mee.


Robert Schreuder

WOENSDAG 17 FEBRUARI 2016
20:00 UUR

LEZING:
“Boerenmagie en boerenhistorie”

OP LOCATIE: “BOERDERIJMUSEUM DE POTHAAR” BATHMEN.
MET VOOR WIE WIL EEN STAMPPOTTENBUFFET (OPTIE) 18:00 UUR AAN TAFEL. AANMELDEN BIJ INFO@KC-HOLTEN.

Alie Elmerink van de Pothaar vertelt in haar museum over het boerenleven van weleer. Jan Bornebroek laat u kennismaken met ‘Boerenmagie’. Ter lering en vermaak laat hij u kennismaken met volks(bij-)geloof, volksgeneeskunde en volkscultuur. Heden zijn nog vele voorbeelden te vinden op oude gevels, stalramen, oeleborden, levensbomen, etc. Leer ons platteland beter kennen via oeroude ‘heidense’ magie, gebruiken en wijsheden?


Boerderij de Pothaar

MAANDAG 14 MAART 2016
20:00 UUR

LEZING:
Schrijver Jaap Scholten:
“Horizon City”

Deze schrijver werd geboren in een Twentse fabrikantenfamilie, in een wereld die hij in zijn jeugd ten onder zag gaan. Zijn literaire loopbaan begon in 1990. Al zijn boeken hebben een sterk autobiografische inslag. Grote bekendheid verwierf hij met zijn columns in de NRC over zijn verblijf in Hongarije. Zijn boek “Kameraad Baron” sluit daarbij aan en geeft een inzicht in de verdwijnende aristocratie in Oost-Europa. Hiervoor ontving hij in 2011 de Libris Geschiedenis prijs. Zijn boek “Horizon City”, werd zeer lovend besproken.

I.s.m. de bibliotheek, €6 voor donateurs, €8.50 overigen.


Horizon City van J. Scholten

WOENSDAG 13 APRIL 2016
20:00 UUR

LEZING:
Tuinarchitect Jan Holwerda:
“De groene historie van onze buitenplaatsen”

Hierin wordt de tuingeschiedenis geschetst van onze historische tuinen en parken en onze historische buitenplaatsen en landgoederen. Een lezing die meer ingaat op tuinarchitectonische ontwikkelingen.a De mens, kunst, architectuur, natuur, verleden, heden en toekomst hebben allen invloed op de stijlen, de kenmerken, de vormen en de invullingen als tuingebouwtjes, tuinsieraden e.d. Bij een breder publiek zijn benamingen als Franse tuin (Versailles) en Engelse landschapstuin vaak wel bekend. Op die naamgeving valt wel wat aan te merken.


Architectuur in tuinen

WOENSDAG 11 MEI 2016
20:00 UUR

LEZING:
Kunsthistorica Wendy Fossen:
“Lalique, de Franse juwelenontwerper en glaskunstenaar”

Met vuur en passie wordt verteld over René Lalique (1860–1945), die in 1890 al wereldberoemd was. Lalique liet zich inspireren door flora, fauna en de vrouwelijke vormen. Ondanks dat zijn werk hèt symbool van luxe uit de tijd van de Art Nouveau en Art Deco is, waren de materialen die hij toepaste ongebruikelijk. Hij koos voor emaille, leer en halfedelstenen en zijn ontwerpen werden onder zijn toeziend oog door specialisten uitgevoerd. Wereldberoemd werd hij met het ontwerpen van parfumflacons voor de parfum- en modehuizen.


Parfumflacon van Lalique

AGENDA 2014/2015


WOENSDAG 17 SEPTEMBER 2014
20:00 UUR

LEZING:
Lucy van Dael: “Wat is nu eigenlijk een barokviool?”

Lucy van Dael speelde graag Bach, maar toen zij dit op de moderne viool speelde had zij het gevoel dat er iets niet klopte. Na veel zoeken en experimenteren, werd zij de vrouw die de barokmuziek voor viool in Nederland geïntroduceerd heeft. Als medeoprichtster van het Orkest van de 18e Eeuw, als professor van de barokmuziek op het Koninklijk conservatorium in Den Haag en als docente aan het Conservatorium van Amsterdam, kan zij als geen ander uitleggen waarom barokmuziek op een authentieke barokviool met een barokstok gespeeld moet worden en waarom deze oude instrumenten ook een andere manier van bespelen vereisen. Zij illustreert dit met muziekfragmenten van CD’s.
Site: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lucy_van_Dael


Lucy van Dael

WOENSDAG 1 OKTOBER 2014
20:00 UUR

LEZING:
Paul Scheffer: “Migratie”

Paul Scheffer

Paul Scheffer is journalist en was correspondent in Parijs en Warschau. Sinds 2011 is hij eveneens hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg en houdt hij zich met name bezig met het verschijnsel migratie. Hoe zullen wij Nederlanders in de toekomst omgaan met de steeds grotere aantallen vreemdelingen binnen onze grenzen. En hoe zal het de mensen vergaan die ons land binnenkomen. Over de vele problematische aspecten van migratie, zoals de verschillen in cultuur en godsdienst, gaat deze lezing. Ook komt aan de orde welke voordelen het ons biedt en mogelijke scenario’s hoe onze samenleving zich in de toekomst zal ontwikkelen.
Site: nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Scheffer_(publicist)
I.s.m. bibliotheek Rijssen-Holten


Lucy van Dael

WOENSDAG 5 NOVEMBER 2014
20:00 UUR

LEZING:
Monique Hafkamp: “Frida Kahlo”

Tijdgenoten beschouwden Frida Kahlo als surrealistisch schilder. Tegenwoordig wordt ze nog steeds tot die stroming gerekend. Maar zelf was ze het daar niet mee eens. Wat ze schilderde was háár realiteit.
In haar werken toont ze haar persoonlijk leven, haar relaties en haar problematische gezondheid. Ook haar afkomst, de Spaanse, Indiaanse en Mexicaanse invloeden spelen een rol in haar schilderijen. Dat blijkt onder meer uit het grote aantal zelfportretten dat ze maakte.
Toch doen de vervreemdende sfeer en de felle, exotische kleuren in haar schilderijen surrealistisch aan.
Hoe haar leven was en hoe ze dat uitbeeldde, laat kunsthistorica Drs. Monique Hafkamp aan de hand van voorbeelden zien.


Frida Kahlo - zelfportret

VRIJDAG 21 NOVEMBER 2014
19:30 UUR

Jeugd Pianoconcours
GROTE ZAAL
TOEGANG GRATIS

Na het succes van 2013 organiseert Stichting Kunst&Cultuur Holten voor de tweede keer een jeugdpianoconcours in de grote zaal voor deelnemers tussen 12 en 18 jaar oud, die hun virtuoos solo pianospel gedurende 5-7 minuten voor een deskundige jury en een enthousiaste zaal ten gehore mogen brengen.
De kandidaten wonen of gaan naar school in de gemeente Rijssen-Holten.
Er zijn twee categorieën en in totaal drie prijswinnaars: één van de klassieke muziek, één van de lichte muziek en een algemene winnaar: The Rising Star.
Deze ontvangt de unieke wisselprijs, gemaakt door de Holtense kunstenares Sophia de Vries.
De drie prijswinnaars mogen bovendien met een introducé een concert bijwonen van de pianist Jan Vayne in de Edesche Concertzaal te Ede in december.


WOENSDAG 10 DECEMBER 2014
20:00 UUR

LEZING:
Jeanne van der Stappen: “Iedere tijd zijn eigen Madonna”

In deze lezing volgen we, aan de hand van beroemde schilderijen, maar ook van minder bekende afbeeldingen, de evolutie van de Maria voorstelling van strenge Byzantijnse, koninklijke Theotokos tot de jonge, tedere moeder van de gotiek en de elegante, eigentijdse jonkvrouw van de vroege Renaissance. De Vlaamse schilders uit de vijftiende eeuw bezaten het grote talent om het goddelijke uit te beelden in een beeldtaal die aan het dagelijkse leven is ontleend. De Madonna’s van de late middeleeuwen behoren tot de prachtigste voorstellingen van de Moeder Gods, die ooit in beeld zijn gebracht. Zij zijn tegelijk menselijk en, in al hun eenvoud, zeer verheven. De Italiaanse schilders uit het Quattrocento hebben, evenals hun Vlaamse tijdgenoten, de Madonna niet meer voorgesteld als de verheven Hemelkoningin, maar als de jeugdige moeder. De Fransen veraanschouwelijkten in hun Madonna’s het geïdealiseerde beeld van hun vorstinnen: koninklijk waardig en levensecht in de dertiende eeuw, teer en gracieus in de veertiende eeuw en wereldlijk verfijnd, soms zelfs pikant, in de eerste helft van de vijftiende eeuw.


Dieric Bouts - The Virgin and Child

WOENSDAG 14 JANUARI 2015
20:00 UUR

LEZING:
Ben Coelman: “De Franse Opera”

Eind januari 2015 gaat bij de Nederlandse Reisopera de opera De Parelvissers van Bizet in première. Vreemd genoeg is Franse opera de laatste 100 jaar uit de aandacht van de Nederlandse muziekliefhebber geraakt. Franse opera onderscheidt zich dan ook sterk van zijn bekendere Italiaanse tweelingbroer. Ben Coelman neemt u tijdens deze avond mee naar de woelige jaren van de Juli-monarchie, de Deuxième République en Seconde Empire, een tijd waarin de opera speelbal was van machthebbers, belangengroepen en mondige burgers en onthult voor u de schoonheid van de Franse opera van die dagen. Deze avondvullende presentatie met heel veel beeld- en geluidmateriaal is bedoeld voor iedereen die van opera houdt of er meer over wil weten. Voorkennis is niet noodzakelijk.
Ben Coelman is werkzaam als manager bureaudramaturgie en educatie van de Nederlandse Reisopera te Enschede.
Site: www.reisopera.nl/programma/les-pecheurs-de-perles


WOENSDAG 11 FEBRUARI 2015
20:00 UUR

LEZING:
Frank Helmer: “Kunst, Cultuur en de Sterren”

Werd door de voorafgaande eeuwen heen het beeld van de nachtelijke hemel bepaald door maan, planeten en sterren, tegen het eind van de 19e eeuw verbleekte hun glans door het groeiend toepassen van de (door uitvinders als Edison ontwikkelde en gepromote) elektrische (openbare)verlichting. Het gevolg is dat men tegenwoordig moeite moet doen om een plek te vinden waar men van een niet door lichtvervuiling gestoorde sterrenhemel kan genieten of waar wetenschappelijk onderzoek ongehinderd mogelijk is. Veelzeggend hierbij is dat bezoekers aan een planetarium vaak wel namen van sterrenbeelden weten te noemen, maar bij het herkennen in het planetarium vervolgens helaas niet verder komen dan het ‘steelpannetje’.
De aanblik van de onbedorven hemel heeft onze verre voorouders geïnspireerd tot een erfgoed dat in de later volgende tijd door hun nazaten is uitgediept en aan ons is overgedragen. In deze lezing wordt aan de hand van diverse voorbeelden ingegaan op de invloed die dit proces op kunst, cultuur en samenleving heeft gehad (en zelfs nog heeft). Een analyse van de kleuren van de nacht in schilderijen van Vincent van Gogh is daartoe wellicht een ‘eye-opener’ voor mogelijk eigen onderzoek?


Vincent van Gogh - De Sterrennacht

MAANDAG 9 MAART 2015
19:30 UUR

LEZING:
Margriet Sitskoorn: “Het maakbare brein”

Neuropsychologie is de leer die zich bezig houdt met de vraag hoe we onze hersenen kunnen ontwikkelen door ons gedrag te veranderen. Kunnen we echt worden zoals we willen zijn, kunnen we ons gedrag beïnvloeden of is ons karakter definitief bepaald en niet om te buigen.
Margriet Sitskoorn is als neuropsychologe verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Zij heeft diverse publicaties op haar naam staan en is regelmatig op de televisie te zien in populair wetenschappelijke programma’s.
Site: www.tilburguniversity.edu/webwijs/show/?uid=m.m.sitskoorn
I.s.m. bibliotheek Rijssen-Holten


Margriet Sitskoorn

MAANDAG 20 APRIL 2015
20:00 UUR

LEZING:
Inge Raadgever: “Scandinavisch Design”

Scandinavische ontwerpers uit de jaren 30 lieten net als de modernisten in Europa de vorm door de functie bepalen. Toch zagen hun ontwerpen er anders uit dan die van Mies van der Rohe en Gerrit Rietveld. Wat maakt het Scandinavisch design zo bijzonder en tijdloos, zoals onlangs werd bevestigd in de Kunsthal bij de tentoonstelling over het Finse Marimekko. We onderzoeken deze avond de inspiratiebronnen van Alvar Aalto en Arne Jacobsen die tot uitdrukking kwamen in beroemde ‘Gesammtkunstwerke’ zoals het Paimio Sanatorium en het SAS Royal Hotel in Kopenhagen.
Wie kent niet de prachtige belijning van Jacobsens’ Swan en Egg chair en de Savoy vaas die Aalto baseerde op een leren Eskimobroek en nog altijd met de hand wordt gemaakt door het Finse Iittala? Tot slot kijken we naar de erfenis van deze belangrijke ontwerpers in het heden. Voor het IKEA PS-2012 project werden hedendaagse ontwerpers gevraagd zich te laten inspireren door 60 jaar Zweeds design. In de nieuwe klassiekers die ontstonden zien we de erfenis doorschijnen en begrijpen we waarom deze alledaagse gebruiksvoorwerpen zo bijzonder zijn.


VRIJDAG 22 MEI 2015
20:00 UUR

LITERAIR CONCERT:
Het Orion Ensemble: “Rozeneiland”

Het literaire concert naar het boek ‘Rozeneiland’ van Sanne Terlouw, is een voorstelling waarbij muziek en tekst samengevoegd worden tot één geheel. Het verhaal, verteld door Sanne Terlouw, gaat over de joodse familie Amram.
In 1492 moeten de Judita Amram en haar zoon Jochanan uit Toledo vluchten voor de Inquisitie.
Zij komen terecht in Algiers en weten daar een redelijk rustig en aangenaam leven op te bouwen. Totdat de Spanjaarden het weer op de joden gemunt hebben. De zoon van Jochanan strandt bij toeval op het eiland Rhodos, waar een joodse enclave groeit en bloeit.
Leonard Leutscher bewerkte, geïnspireerd op het Rozeneiland, een aantal Sefardische liedjes. De hartstochtelijke en meeslepende muziek versterken de emoties als langzaam maar zeker de geschiedenis van de familie Amram naar voren komt.
Tickets zijn aan de zaal verkrijgbaar, maar ook via de site:
www.kulturhusholten.nl


Het Orion Ensemble

K&C JEUGD PIANOCONCOURS

Foto en video opnames van het K&C Jeugd Pianoconcours gemaakt door Koen Faber.

JEUGD PIANOCONCOURS, GROTE ZAAL

Na het succes van 2013 en 2014 organiseert Stichting Kunst&Cultuur Holten op 13 november 2015 voor de derde keer een jeugdpianoconcours in de grote zaal voor deelnemers tussen 12 en 18 jaar oud, die hun virtuoos solo pianospel gedurende 5-7 minuten voor een deskundige jury en een enthousiaste zaal ten gehore mogen brengen. Voorwaarde voor deelname is dat de kandidaten wonen of naar school gaan in de gemeente Rijssen-Holten.

De prijswinnaars van het 2e K&C Jeugd Pianoconcours van vrijdag 21 november 2014 zijn:
Voor de lichte muziek: Anne Keizer uit Rijssen, 15 jaar. Zij speelde een eigen interpretatie van een medley van Walt Disney filmmuziek.
Voor de klassieke muziek: Anthonie Blonk,14 jaar, uit Rijssen. Hij speelde de Fantasie in D mineur, KV 397 van W.A Mozart
De algehele winnaar, the Rising Star, was Laura Troost, 16 jaar uit Rijssen, die iedereen imponeerde met haar vertolking van het 3e deel van Beethovens Mondschein Sonate.
Elke prijswinnaar ontving 2 toegangskaarten voor het Kerstconcert van de pianist Jan Vayne op 23 december 2014 in de Edesche Concertzaal. The Rising Star ontving bovendien een wisselbokaal, gemaakt door de Holtense kunstenares Sophia de Vries.

De prijswinnaars van het K&C Jeugd Pianoconcours van zaterdag 16 november 2013 waren:
Voor de lichte muziek: Anne Keizer uit Rijssen, 14 jaar. Ze speelde "Aurora Borealis". Muziek uit de film "Noorderlicht" van E. Morricone.
Voor de klassieke muziek: Annerieke Nijhuis uit Holten, 18 jaar. Ze speelde de Impromptus Opus 90, no 4, van Franz Schubert.
De algemeen winnaar, the Rising Star was Sytze Elsman uit Rijssen, 17 jaar. Hij imponeerde iedereen met zijn jazz improvisatie.
Elke prijswinnaaar ontving 2 toegangskaarten voor een concert van de jonge pianist Lucas Jussen op 20 december 2013 in het Concertgebouw Amsterdam. The Rising Star ontving bovendien een wisselbokaal, gemaakt door de Holtense kunstenares Sophia de Vries

Verslag pianoconcours 2015
HOLTEN – Onder ruime publieke belangstelling heeft vrijdag 13 november jl. het derde Kunst&Cultuur Jeugd Pianoconcours Rijssen-Holten plaatsgevonden. De 7 kandidaten zorgden in de theaterzaal van het Kulturhus in Holten voor veel luisterplezier, het niveau van de musicerende kandidaten bleek opnieuw uitstekend.
Na afloop van elk optreden gaf de jury, bestaande uit mevrouw Mariet Broere, mevrouw Reneé van der Sluis en de heer Jaap Eilander aan elke kandidaat een kort en opbouwend commentaar.

Tijdens het juryberaad na de optredens was er opnieuw een geweldig optreden van ‘Sytze en zijn Elsman Brothers’, die een jaar eerder al met groot succes een optreden hadden verzorgd. Deze volwaardige band bestaat uit Sytze Elsman (winnaar Rising Star van 2013) op piano en basgitaar, broer Jelle op trompet, broer Douwe op drums en broer Sjouke op gitaar. De ‘Rising Star’ van dit jaar werd Anna Stukker uit Rijssen, die met een bijzonder gevoelvolle vertolking van Oltremare van Ludovico Einaudi de anderen overtrof. De juryleden waren onder indruk van het betoverende spel van Anna, die het lange stuk geheel uit het hoofd en met een prachtige touché speelde. “Talentvol, in één woord” merkte de jury op.
De bijbehorende wisseltrofee ontving zij uit handen van Laura Troost, de winnares van verleden jaar. De jongste deelnemer, de 14 jarige Jasmijn van Rigteren uit Rijssen, behaalde de eerste prijs in de categorie lichte muziek. Met veel gevoel speelde zij I Giorni, ook van Ludovico Einaudi, dat het verdriet van een Afrikaanse stam om de dood van een neushoorn als thema heeft. De jury merkte bij de prijsuitreiking op dat Jasmijn dit verdriet in haar spel geweldig goed naar voren had laten komen.

De eerste prijs in de categorie klassieke muziek ging naar de 16-jarige Lucienne Keizer uit Rijssen, met haar vertolking van Mondschein Adagio sostenuto van Ludwig van Beethoven. De juryleden waren enthousiast over haar spel, Lucienne had hen ‘; meegenomen’in de muziek met het prachtige constante tempo, de prachtige klank en het heldere onderscheid tussen de verschillende lagen in de muziek, terwijl het toch een eenheid was.
De drie prijswinnaars gaan mèt introducé op vrijdag 27 november 2015 naar Muziekcentrum Tivoli in Utrecht. Daar vertolkt HET Symphonieorkest Jan Willem de Vriend samen met de jonge pianist Hannes Minnaar werken van Beethoven, Mozart en Tsjaikovski. Al met al heeft dit jonge muzikale talent van de gemeente Rijssen-Holten voor een prachtige muzikale avond gezorgd.

Bron: Holten Extra
Link: http://www.holtenextra.nl/derde-jeugd-pianoconcours-rijssen-holten-weer-zeer-geslaagd/