Agenda 2020/2021

Beste bezoeker van onze site,

Nog even geduld a.u.b., we wachten nog even tot de situatie zich verbeterd heeft. Zodra we weer wat kunnen en mogen, hoort u dat van ons. Hou vol!

Met liefdevolle groet van het bestuur.

Locatie lezingen: Kulturhus, Smidsbelt 6, 7451 BL Holten.
Aanvang: We beginnen de lezingen dit seizoen met een inloop om 19:00 uur.
Entree: donateurs 10 euro, niet-donateurs 12.50 euro (tenzij anders vermeld), inclusief gratis koffie of thee in de zaal voorafgaand aan de lezing. De plaatsen in de zaal worden toegewezen met inachtneming van de 1,5 meter regel.

Tickets zijn te bestellen via kulturhusholten.nl of bij de balie van het Kulturhus tot twee werkdagen vóór de lezing. Direct voorafgaand aan een lezing is geen ticketverkoop mogelijk. Bestel uw tickets zo vroeg mogelijk, zodat de organisatie een beeld heeft van de opkomst.
Bij het bestellen van tickets geeft u aan dat u donateur bent. U dient uw donateurspas bij binnenkomst in de zaal te tonen.

MAANDAG
21
SEPTEMBER
2020

 14.30 uur, inloop vanaf 14.00 uur.

Lezing: Opsoek naar Ubuntu – Annette Nobuntu Mul, voorzitter Stichting Ubuntu Nederland

De basis van de Zuid-Afrikaanse Ubuntu-filosofie: een mens is een mens omdat er andere mensen zijn. Annette neemt je op persoonlijke wijze mee in haar zoektocht naar wat Ubuntu is en kan betekenen in Zuid-Afrika, een land dat met trots een regenboognatie wil zijn. Onder andere via haar contacten met bijzondere Zuid-Afrikanen, zoals de gevangenbewaarder van Nelson Mandela, de dochter van Desmond Tutu, ex-politieke gevangenen, maar ook via mensen uit de townships. Wat kunnen wij van Zuid-Afrika en van Ubuntu leren? Een avond vol inspirerende verhalen!

DINSDAG
20
APRIL
2021

 20:00 - ± 21:00 uur

Online lezing: HersenHack – Margriet Sitskoorn, klinisch neuropsychologe

Neuropsycholoog Margriet Sitskoorn vertelt over haar in april 2019 verschenen boek ‘Hersenhack’, waarin zij laat zien hoe hersenen beïnvloed worden. Margriet wordt in deze online sessie geïnterviewd door Regien Klein Hegeman.
Waarom zijn we gevoelig voor nepnieuws, kunnen we de verleidingen van bijvoorbeeld gamen, social media en eten niet weerstaan, lijkt angst te regeren, en hoe komt het dat groepen zo makkelijk tegen elkaar op te zetten zijn?
Margriet Sitskoorn is verbonden aan de Universiteit van Tilburg als hoogleraar Klinische Neuropsychologie. Ze houdt zich vooral bezig met de vraag hoe we onze hersenen kunnen ontwikkelen door onszelf en de omgeving te veranderen en hoe we emoties, vaardigheden en gedrag kunnen beïnvloeden. Haar afdeling bij de universiteit houdt zich bezig met de vraag hoe topsporters en topmanagers hun prestaties kunnen verbeteren.
Margriet Sitskoorn schrijft toegankelijke colums en boeken over haar vakgebied. Het maakbare brein is haar bekendste boek.
Margriet is ook bekend als jurylid van de Nationale IQ-test en andere televisieprogramma’s.
Regien Klein Hegeman is journalist voor Tubantia en de Stentor en heeft Margriet Sitskoorn eerder geïnterviewd.
Heb jij een vraag voor Margriet Sitskoorn? Mail dan naar annelieskremer@bibliotheekrijssenholten.nl
Meld je aan voor 18 april op www.bibliotheekrijssenholten.nl en ontvang ruim op tijd de link voor de bijeenkomst via MS Teams.
De lezing wordt georganiseerd i.s.m. de Bibliotheek Rijssen-Holten.

Geannuleerd

WOENSDAG
21
OKTOBER
2020

Lezing: Kasteel de Cloese - John Töpfer, directeur Stichting Adel in Nederland

Kasteel De Cloese in Lochem kent een turbulente geschiedenis. 
Nadat de pastoor van Lochem het huis in 1520 in een bocht van de Berkel liet bouwen, wisselde het in de loop der jaren vele malen van eigenaar en onderging het drie keer een totale metamorfose. Bovendien vervulde het verschillende functies, van vrouwenklooster tot politieschool. 
Onlangs werden het huis en een deel van het landgoed geschikt gemaakt voor particuliere bewoning. John Töpfer deelt zijn unieke kennis over 500 veelbewogen jaren van Kasteel De Cloese  graag met u tijdens deze interessante lezing! Na afloop is het boek ‘De Cloese. Havezate aan de Berkel’ te koop, waarvan hij een van de auteurs is.

Geannuleerd

DONDERDAG
12
NOVEMBER
2020

Lezing: Alle ouders klungelen maar wat aan - Anna van den Breemer, schrijfster

Anna van den Breemer (1984) werkt als journalist voor de Volkskrant. 
In haar populaire opvoedrubriek behandelt ze wekelijks kwesties waar ouders mee worstelen. 
Bijvoorbeeld: wat doe je als je peuter een driftbui heeft in de supermarkt? Vorig najaar verscheen haar columnbundel ‘Alle ouders klungelen maar wat aan’, waarin Anna op geestige wijze beschrijft hoe dit soort problemen aan te pakken. Daarbij put ze uit haar eigen, bepaald niet perfecte gezinsleven en gaat ze te rade bij deskundigen. Een vrolijke avond vol herkenbare situaties! Lezing i.s.m. de bibliotheek.

Geannuleerd

ZATERDAG
21
NOVEMBER
2020

Lezing: Het hoogst haalbare – Katja Staartjes, Himalaya-klimmer en schrijver

Katja Staartjes beklom de hoogste toppen van de wereld, waaronder - als eerste Nederlandse vrouw - de 8848 meter hoge Mount Everest. Bovendien voltooide ze de 1600 kilometer lange Upper Great Himalaya Trail. In haar lezing neemt Katja je met adembenemende beelden mee op expeditie naar de hoogste bergen ter wereld. Een verhaal over liefde voor de bergen, over de lokale bevolking en wat de ijle lucht met je doet. Maar ook over hoe je omgaat met je eigen grenzen. Hoe moeilijk is het om 30 meter onder de top om te keren? 
De manier waarop je anticipeert op onvoorziene omstandigheden bepaalt of je wel of niet succesvol bent, of - extremer – wel of niet overleeft. 
Na de lezing signeert Katja haar boeken, waaronder het laatste boek ‘Topteams, samen bergen verzetten’.

MAANDAG
11
JANUARI
2021

Lezing: Rotondekunst - Ruurd Hallema, beeldend kunstenaar

Ruurd Hallema (1954) genoot zijn opleiding aan de Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten in Maastricht en aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam. Daar volgde hij de richting Beeldhouwen en de opleiding tot docent. Vervolgens gaf hij les op verschillende scholen. 
Naarmate hij bekender raakte, besteedde hij een steeds groter deel van zijn tijd aan het creëren van kunstwerken. Werken met plastisch vervormbare materialen - gips, klei en was - leidde al vrij snel tot bronsgieten. 
Vanavond vertelt hij ons hoe de beelden op de rotondes in Holten en Rijssen tot stand kwamen.

MAANDAG
8
FEBRUARI
2021

Interview: In gesprek over koffiekannen en ander werk - Klaas Gubbels, kunstenaar

Klaas Gubbels (Rotterdam, 1934) is een van Nederlands belangrijkste hedendaagse kunstenaars. Hij werd vooral bekend door zijn stillevens van tafels, stoelen en koffiekannen, terugkerende elementen in zijn werk. 
Werk van Klaas Gubbels vindt u in het Stedelijk Museum Amsterdam en in Museum Boijmans van Beuningen. Er zijn kunstenaars die naast schilderijen af en toe grafiek maken, voor Gubbels vormt grafiek juist een belangrijk onderdeel van zijn oeuvre. Klaas Gubbels wordt vanavond geïnterviewd over zijn leven en werk. 

DINSDAG
23
MAART
2021

Lezing: HersenHack – Margriet Sitskoorn, klinisch neuropsychologe

Kijk uit! Je gelooft dingen die niet waar zijn. En iets wat vlak voor je ogen gebeurt, ontgaat je. Margriet Sitskoorn laat je zien dat de informatieverwerking van je hersenen slecht aansluit op de wereld van vandaag en hoe dat kan leiden tot allerhande sores en problemen. Ze laat je bovendien zélf ervaren hoe makkelijk je hersenen zijn te hacken en hoe bedrijven, media en politiek daar handig gebruik én misbruik van maken. Gelukkig leert ze je ook hoe je je hiertegen kunt wapenen door je hersenen te ‘updaten’. 
Margriets lezingen zijn altijd boeiend, verrassend en bijzonder leerzaam; haar nieuwste boek ‘HersenHack’ is gesigneerd verkrijgbaar na de lezing.
I.s.m. de bibliotheek.

VRIJDAG
9
APRIL
2021

Ladies night met lezing van René Cornelisse en aansluitend Tassenbeurs

De handtas: een alledaags gebruiksvoorwerp met een rijke geschiedenis. René Cornelisse werkte 15 jaar voor het Tassenmuseum aan de Herengracht in Amsterdam en neemt je vanavond mee op een boeiende reis langs de ontwikkeling van de tas.
Aan bod komen niet alleen het ontstaan en  de functie van de tas van de late middeleeuwen tot vandaag, maar ook de sociaal-maatschappelijk ontwikkelingen en alle modegrillen die van invloed zijn geweest. René laat tijdens zijn presentatie veel voorbeelden zien uit de 4000 tassen tellende collectie van het voormalige museum.

Aansluitend vindt de Eerste Holtense Handtassenbeurs plaats in de hal van het Kulturhus. Zin in een andere tas? Wees er dan bij, voor een prikje pak je een gaaf exemplaar mee. Bijzondere tassen worden bij opbod verkocht tijdens de veiling.
De opbrengst komt ten goede aan de ‘Kunstenmakertrofee’, het kunstproject dat de Stichting Kunst & Cultuur organiseert in samenwerking met de vier Holtense basisscholen.

Vanaf 19.30 uur kun je het complete aanbod aan tasjes bekijken in de hal van het Kulturhus. De lezing begint om 20.00 uur en vervolgens vinden om 21.00 uur de beurs en veiling plaats onder het genot van een heerlijk hapje en een sprankelend drankje. Wil je tassen inbrengen voor de beurs of veiling? Graag! Verdere informatie volgt later in het seizoen.

WOENSDAG
21
APRIL
2021

 19.30 uur

Excursie: Rondleiding Rooftop Studios Espelo - Edwin en Coen van Hoevelaak

U beseft het niet als u een populair liedje meezingt, maar achter elke song schuilt een hele branche. En hoe vaak krijgt u de kans een kijkje te komen nemen in de hitkeuken? De succesvolle broers Van Hoevelaak heten u welkom in hun Rooftop Studios om u te laten zien hoe een liedje wordt gemaakt en hoe het in de markt wordt gezet. Coen vertelt u hoe de muziekbusiness in elkaar steekt, Edwin geeft u vanachter de mengtafel een indruk van het ontstaan van een nummer. Max. 40 deelnemers. Aanmelding tot 17 april via info@kc-holten.nl en vervoer op eigen gelegenheid. Toegang 10 euro, incl. koffie/thee met iets lekkers, te voldoen op locatie.

ZATERDAG
8
MEI
2021

 10.00 uur

Excursie: Rondleiding ‘De Hegeman’ - Menno Boer, tuinarchitect

Adres: Oude Deventerweg 59, Dijkerhoek.

De Hegeman was twee eeuwen geleden een van de eerste boerderijen in de buurtschap Dijkerhoek. Op de plek van de boerderij is in 1968 een nieuw huis verrezen. Sinds 2016 woont tuinarchitect Menno Boer hier. In de loop der jaren is er een sprookjesachtige plek ontstaan.
Achter hoge hagen vindt u indrukwekkende vijverpartijen, grote rododendrons, uitgestrekte gazons, plantenborders en zichtlijnen tot ver in het omringende Sallandse land. Toegang 10 euro, incl. uitgebreide rondleiding en koffie/thee met iets lekkers, te voldoen op locatie.

Aanmelding tot 3 mei via info@kc-holten.nl en vervoer op eigen gelegenheid.