Kunstenmakertrofee

Kunstenmakertrofee 2022

Uitreiking van de Kunstenmakertrofee.

Vrijdag 1 juli 2022 was het dan zo ver: de vierde uitreiking van de Kunstenmakertrofee!
In de maand juli heeft de jury onder leiding van de Holtense kunstenaar Wim Kwakernaak, de vier Holtense basisscholen bezocht en de mooiste en origineelste kunstwerken uitgekozen. De vier groepen die een prijs gewonnen hebben, kwamen in de Dorpskerk bij elkaar om dit te vieren. Op de scholen zijn tijdens de workshops foto's, filmpjes en muziek gemaakt. Die zijn bij de uitreiking van de vier wisseltrofeeën (gemaakt door kunstenares Sofia de Vries), ten gehore gebracht en getoond. We hebben er een leuk feestje van gemaakt!
De kunstwerken die een prijs gekregen hebben kunt u bekijken tijdens de Etalagekunstroute die in het najaar plaatsvindt.
Dankzij subsidie van het Prins Bernard Cultuurfonds, cultuur coördinator Kristina Odenhamn, de bijdrage van Stichting Kunst & Cultuur Holten en veel vrijwilligers is dit project tot stand gekomen.
Het is de laatste keer dat de Stichting Kunst & Cultuur het Kunstenmakerproject heeft georganiseerd. We hopen dat de scholen dit initiatief op een of andere manier een vervolg zullen gaan geven. Want dát is ons doel: kinderen nog meer kunst te laten ervaren. Stichting Kunst & Cultuur Holten zal dit initiatief wel een warm hart blijven toedragen.

Met vriendelijke groet,

Margot van Markwijk
Stichting Kunst & Cultuur Holten
www.kc-holten.nl

Kunstenmakertrofee 2021

De leerlingen van groep 1/4 van de vier basisscholen uit Holten en Dijkerhoek hebben afgelopen schooljaar 2020-2021 weer gezamenlijk gewerkt aan een kunstproject. Het thema was deze keer 'Bewegen in vrijheid'.

Een onafhankelijke jury heeft eind van het schooljaar de vier meest aansprekende kunstwerken gekozen. Per school is de winnende groep beloond met een Kunstenmakertrofee. Deze vier wisseltrofeeën, gemaakt door Sophia de Vries, zijn vrijdag 24 september 2021 uitgereikt tijdens een feestelijk ontvangst in de Dorpskerk te Holten.

De vier kunstwerken die de prijs gekregen hebben worden tijdens de Kunst etalage route van 2 tot 30 oktober geëxposeerd in het 'Sinterklaashuis' Smidsbelt 4 Holten.

Dit project is een initiatief van Stichting Kunst & Cultuur Holten ter bevordering van kunstonderwijs op de basisscholen.
Mede mogelijk gemaakt door het Pr. Bernard Cultuur Fonds.

Kunstenmakertrofee 2020

Het project de Kunstenmakertrofee 2020 is geannuleerd.

Kunstenmakertrofeeën 2019 uitgereikt!

Op vrijdagmiddag 4 oktober mochten de tweede lichting winnaars van de Kunstenmakertrofee hun onderscheiding in ontvangst nemen in de hal van het Kulturhus. Tijdens een feestelijke ceremonie die begon om 12 uur, kregen groep 7 van de Haarschool, groep 5/6 van de OBS Dijkerhoek, groep 6 van de Holterenk en groep 8b van de Regenboog de Kunstenmakertrofee uitgereikt.

De Kunstenmakertrofee is een wisseltrofee. Elk jaar bedenken en maken alle groepen uit afwisselend de onder- en bovenbouw van de vier Holtense basisscholen een kunstwerk naar aanleiding van een thema. Dit jaar was het thema ‘Beeldende kunst’. De Haarschool won met een TV toestel, Dijkerhoek met een Molen, de Holterenk met een Vlag en de Regenboog met Totempalen. Ze mochten de trofee, een creatie van de Holtense kunstenares Sophia de Vries, mee terug naar hun school nemen, voorzien van een schildje waarop de nieuwe winnaars staan vermeld. De kunstwerken werden vervolgens als onderdeel van de EtalageKunstRoute van de VHBK (Vereniging Holtense Beeldende Kunstenaars) ruim een maand lang tentoongesteld in het Ondernemershuis.

De Kunstenmakertrofee is een initiatief van de Stichting Kunst & Cultuur Holten i.s.m. de VHBK en de Holtense basisscholen. Het doel is kinderen in de basisschoolleeftijd kennis te laten maken met kunst in het algemeen en met het zelf bedenken en maken van een kunstwerk in het bijzonder. Onderdeel van het initiatief is het project ‘Kunstenaar in de klas’. Een enthousiaste en educatief onderlegde kunstenaar leert en inspireert kinderen met een open blik te kijken naar kunst, na te denken over kunst en tenslotte zelf aan de slag te gaan met een kunstwerk. De Kunstenmakertrofee is financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor twee jaar.

Kunstenmakertrofeeën 2018 uitgereikt!

Onder flinke belangstelling zijn afgelopen zaterdag 6 oktober 2018 de vier Kunstenmakertrofeeën uitgereikt door Wim Meijer van de Stichting Kunst & Cultuur Holten aan de basisscholen in Holten en Dijkerhoek.

De trofeeën werden enthousiast in ontvangst genomen door kinderen van de groepen die het winnende kunstwerk maakten op basis van het thema ‘Muziek’. Deze originele en kleurrijke kunstwerken zijn tot 30 oktober te bewonderen als onderdeel van de Etalagekunstroute van de VBKH. Ze staan geëtaleerd aan de Dorpstraat tegenover de Oudheidkamer. U kunt ze ook bekijken op de Facebookpagina van de Stichting Kunst & Cultuur Holten.

 


Zoals u wellicht hebt gelezen in het krantenartikel van Holten Extra hebben wij i.s.m. de Holtense basisscholen, de Vereniging Holtense Beeldende Kunstenaars en de Stichting Nagelhoutcollectie een kunstproject opgezet onder de naam ‘Kunstenmakertrofee’ waarbij kinderen op de basisscholen per groep een kunstwerk maken. Een driekoppige jury heeft inmiddels binnen elke school een winnend kunstwerk aangewezen. Deze vier kunstwerken zullen tentoongesteld worden tijdens de etalagekunstroute.

Voor dit project hebben we een subsidie aangevraagd bij het Prins Bernhardfonds en die aanvraag is gehonoreerd met een cheque van 2.500 euro, een bedrag dat wij de komende twee jaar mogen uitgeven.
We willen, in overleg met de scholen, 1000 euro per jaar besteden aan het project ‘Kunstenaar in de klas’ die vertelt over kunst en instructies geeft voor het bedenken en maken van een kunstwerk. De overige 500 euro investeren we in vier Kunstenmaker-wisseltrofeeën, die de Holtense kunstenares Sophia de Vries op dit moment maakt. Als bestuur hebben we besloten 500 euro voor deze trofeeën bij te passen uit eigen middelen.
De uitreiking van de Kunstenmakertrofeeën zal plaatsvinden op zaterdagmiddag 6 oktober in het Kulturhus, bij de start van de Etalagekunstroute, die duurt tot 11 november.

[Download de PDF]