Agenda 2015/2016

AGENDA 2015/2016


VRIJDAG - MAANDAG 18 t/m 21 SEPTEMBER 2015
Vierdaagse Kunst- en Cultuurreis Berlijn

Het 25-jarig bestaan van K&C Holten wordt gevierd met een vierdaagse Kunst- en Cultuurreis naar Berlijn. Deze reis, per touringcar en verblijf in hotel, wordt begeleid door de kunsthistoricus Monique en Bert Hafkamp. De stad Berlijn komt uitvoerig aan bod, zowel wat betreft de architectuur als de verschillende musea. De sfeer van Potsdam en omgeving, park Schloss Sanssouci, horen hier ook bij. Het huis, de tuin en het museum van de schilder Max Liebermann worden eveneens bezocht, naast overige bezienswaardigheden op het gebied van kunst en cultuur. Een reis om naar uit te zien!


Berlijn

WOENSDAG 7 OKTOBER 2015
20:00 UUR

LEZING:
Kunsthistorica Geertje Waanders:
“Van Gogh- jaar. De verzamelwoede van Hélène Kröller-Müller”

De relatie tussen het museum en Van Gogh moeten wij zoeken bij de verzameldrift van Hélène Kröller-Müller. Ze was gefocust op het verwerven van kunst. De in het Ruhrgebied geboren Hélène was in ons land onder de invloed van ‘kunstpaus’ Bremmer, bij wie zij kunstlessen volgde. Als snel besloot ze een eigen kunstverzameling op te bouwen, met Bremmer als haar adviseur. Zij kocht vele werken van Van Gogh die in ons land nog nauwelijks bekend was.


Geertje Waanders

WOENSDAG 28 OKTOBER 2015
20:00 UUR

LEZING:
Architect Jan Willem van Beusekom:
“Bouwkunst in Holten en omgeving”

Ongeveer dertig jaar geleden werd onderzocht welke gebouwen van 1850 -1940 in aanmerking zouden kunnen komen voor plaatsing op de Lijst van Rijksmonumenten. Dit leverde een schat aan informatie op over de architectuur, de verschillende elkaar steeds sneller opvolgende- of overlappende bouwstijlen, experimenterende architecten, nieuwe bouwmaterialen, moderne constructiemethodes, enz. Ook op het platteland in en om Holten, werden verrassende ontdekkingen gedaan; zo werden o.a. de huizen van de architect Loggers ‘ontdekt’.


Holten

VRIJDAG 13 NOVEMBER 2015
19:30 UUR

CONCERT:
Jeugd Pianoconcours

GROTE ZAAL - TOEGANG GRATIS

Opnieuw organiseert K&C Holten een concours in de grote theaterzaal waarin jonge mensen die wonen of naar school gaan in de gemeente Rijssen-Holten, hun virtuoos pianospel voor een deskundige professionele jury en een enthousiaste zaal ten gehore mogen brengen. Er zijn twee categorieën en in totaal drie prijswinnaars: één van de klassieke muziek, één van de lichte muziek en een algemene winnaar ‘The Rising Star’. Deze ontvangt een unieke wisselprijs. De drie prijswinnaars mogen bovendien met een introducé een concert bijwonen. Voor meer info: Activiteiten.


WOENSDAG 9 DECEMBER 2015
20:00 UUR

LEZING:
Archeoloog Diana de Wild:
“Vrouwen met macht”

Het zijn voornamelijk mannen uit de oudheid die in de geschiedenisboekjes voorkomen. Ondanks de slechte positie die de vrouw in de oudheid over het algemeen had, wist een aantal sterke vrouwen hun stempel op de geschiedenis te drukken. Bijvoorbeeld Hatsjepsoet, de enige vrouw die 20 jaar lang als farao over Egypte heeft geregeerd. Er zijn maar weinig vrouwen uit de Griekse oudheid bekend. Als ze bekend zijn, dan hebben ze een slechte naam, zoals Livia, de vrouw van Rome’s eerste keizer Augustus die achter de schermen een grote invloed had.


Hatsjepsoet

MAANDAG 18 JANUARI 2016
20:00 UUR

LEZING:
Antiquair Robert Schreuder:
“Grand Tour”

In de 17de t/m de 19de eeuw was het onder de Engelse en Noord-Europese adel en gegoede burgerij gebruikelijk om de opvoeding van hun zoons te besluiten door hen minstens een half jaar op reis naar Italië en Frankrijk te sturen. Vaak vergezeld van een secretaris en ander personeel. Tijdens deze Grand Tour kwamen de jongelingen in aanraking met de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van wetenschap, kunst en goede smaak in Europa. Grand Tour-gangers brachten meestal een keur van souvenirs en verzamelobjecten mee.


Robert Schreuder

WOENSDAG 17 FEBRUARI 2016
20:00 UUR

LEZING:
“Boerenmagie en boerenhistorie”

OP LOCATIE: “BOERDERIJMUSEUM DE POTHAAR” BATHMEN.
MET VOOR WIE WIL EEN STAMPPOTTENBUFFET (OPTIE) 18:00 UUR AAN TAFEL. AANMELDEN BIJ INFO@KC-HOLTEN.

Alie Elmerink van de Pothaar vertelt in haar museum over het boerenleven van weleer. Jan Bornebroek laat u kennismaken met ‘Boerenmagie’. Ter lering en vermaak laat hij u kennismaken met volks(bij-)geloof, volksgeneeskunde en volkscultuur. Heden zijn nog vele voorbeelden te vinden op oude gevels, stalramen, oeleborden, levensbomen, etc. Leer ons platteland beter kennen via oeroude ‘heidense’ magie, gebruiken en wijsheden?


Boerderij de Pothaar

MAANDAG 14 MAART 2016
20:00 UUR

LEZING:
Schrijver Jaap Scholten:
“Horizon City”

Deze schrijver werd geboren in een Twentse fabrikantenfamilie, in een wereld die hij in zijn jeugd ten onder zag gaan. Zijn literaire loopbaan begon in 1990. Al zijn boeken hebben een sterk autobiografische inslag. Grote bekendheid verwierf hij met zijn columns in de NRC over zijn verblijf in Hongarije. Zijn boek “Kameraad Baron” sluit daarbij aan en geeft een inzicht in de verdwijnende aristocratie in Oost-Europa. Hiervoor ontving hij in 2011 de Libris Geschiedenis prijs. Zijn boek “Horizon City”, werd zeer lovend besproken.

I.s.m. de bibliotheek, €6 voor donateurs, €8.50 overigen.


Horizon City van J. Scholten

WOENSDAG 13 APRIL 2016
20:00 UUR

LEZING:
Tuinarchitect Jan Holwerda:
“De groene historie van onze buitenplaatsen”

Hierin wordt de tuingeschiedenis geschetst van onze historische tuinen en parken en onze historische buitenplaatsen en landgoederen. Een lezing die meer ingaat op tuinarchitectonische ontwikkelingen.a De mens, kunst, architectuur, natuur, verleden, heden en toekomst hebben allen invloed op de stijlen, de kenmerken, de vormen en de invullingen als tuingebouwtjes, tuinsieraden e.d. Bij een breder publiek zijn benamingen als Franse tuin (Versailles) en Engelse landschapstuin vaak wel bekend. Op die naamgeving valt wel wat aan te merken.


Architectuur in tuinen

WOENSDAG 11 MEI 2016
20:00 UUR

LEZING:
Kunsthistorica Wendy Fossen:
“Lalique, de Franse juwelenontwerper en glaskunstenaar”

Met vuur en passie wordt verteld over René Lalique (1860–1945), die in 1890 al wereldberoemd was. Lalique liet zich inspireren door flora, fauna en de vrouwelijke vormen. Ondanks dat zijn werk hèt symbool van luxe uit de tijd van de Art Nouveau en Art Deco is, waren de materialen die hij toepaste ongebruikelijk. Hij koos voor emaille, leer en halfedelstenen en zijn ontwerpen werden onder zijn toeziend oog door specialisten uitgevoerd. Wereldberoemd werd hij met het ontwerpen van parfumflacons voor de parfum- en modehuizen.


Parfumflacon van Lalique