Agenda 2023/2024

Locatie lezingen: Kulturhus, Smidsbelt 6, 7451 BL Holten.
Aanvang: We beginnen de lezingen om 20:00 uur.
Entree: Als donateur betaalt u een basisbedrag van 15 euro per persoon per jaar. De entree van de lezingen op vertoon van uw pasje kost 10 euro en voor niet-donateurs 12,50 euro. Tenzij anders is vermeld.
Vroegboekkorting: Wie vóór 15 september boekt, krijgt 2,50 euro korting per kaartje op een activiteit in het Kulturhus naar keuze. Als donateur profiteert u dubbel, want u krijgt 5 euro korting per kaartje. Let wel: deze aanbieding geldt enkel voor onze activiteiten in het Kulturhus.

Tickets zijn online verkrijgbaar via kulturhusholten.nl of tijdens kantooruren aan de balie. Het Kulturhus vraagt 1 euro extra per transactie. Bent u donateur en heeft u recht op korting? Bij het bestellen van de tickets kunt u aangeven dat u donateur bent. U dient dan uw op naam gestelde donateurspas bij binnenkomst in de zaal te tonen. Bent u uw pas kwijt? Stuur ons een berichtje.

Drinken: Koffie en thee voorafgaand aan een activiteit worden niet meer aangeboden. U kunt op eigen kosten iets bestellen bij Grand Cafe Tastoe. De entree is inclusief 1 gratis drankje in de pauze of na afloop van een lezing zonder pauze en staat klaar bij de bar van de ‘Meet-in-Plaza’ op de tweede verdieping

Woensdag
11
OKTOBER
2023

College Tour Holten

Op deze avond worden vier bekende Holtense ondernemers geïnterviewd in een setting zoals bij het TV-programma ‘College Tour’. Neem een gast mee, maak nader kennis met deze ondernemers en geniet van deze unieke, boeiende en spraakma-kende avond. Kom ook proeven en genieten van de delicatessen van Kloas in’t Hof en voor een drankje wordt gezorgd. De entree is voor iedereen, maar alleen gratis voor donateurs en hun introducees. Boek snel uw ticket want vol = vol.

Vrijdag
10
NOVEMBER
2023

Lezing: Het nieuwste werk van: Arthur Japin, auteur

Arthur Japin vertelt over zijn nieuwste boeken: 'Mijn verzonnen familie' en 'Wat stilte wil'. Gedurende de afgelopen kwarteeuw heeft Arthur Japin over en rondom zijn talloze romanfiguren een schat aan boeiende historische documenten, schitterende foto’s en persoonlijke bezittingen bijeengebracht. 'Mijn verzonnen familie' brengt al dit unieke materiaal bij elkaar compleet met citaten uit het werk en tientallen anekdoten van Japin. Het boek is samengesteld ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de auteur.
'Wat stilte wil' is een historische roman over Anna Witsen (1855 – 1889) en haar strijd voor onafhankelijkheid. Het vertelt het leven van een vrouw op een kantelpunt in de geschiedenis: de opkomt van de vrouwenbeweging, het Palingoproer in de Jordaan, de opening van het Concertgebouw en de stormachtige literaire entree van de Tachtigers. In november is er waarschijnlijk net een nieuw boek uit: Dromen voor het leven. Een boek voor alle leeftijden over het belang van het hebben van dromen, met tekeningen van Martijn van der Linden. Ook hier zal Japin aandacht aan schenken.

I.s.m. de bibliotheek.

Zaterdag
9
DECEMBER
2023

Excursie: Rondleiding in Abdij Sion - Diepenveen

Abdij Sion was een cisterciënzer abdij in Diepenveen, op een grondgebied van 58 hectare. Het kloostercomplex werd in de periode 1895 -1900 gebouwd. In 1935 werd het klooster een abdij: het enige cisterciënzer klooster boven de grote rivieren, inmiddels uitgeroepen tot Rijksmonument.
De enorme verzameling gebouwen, met ruimte voor meer dan honderd mensen, werd uiteindelijk een last die niet meer te dragen was. Daarom zijn de laatste broeders is 2015 vertrokken. De gebouwen in Diepenveen werden verkocht aan de stichting Nieuw Sion.
Tijdens de excursie op 9 december van ca. 1,5 uur nemen de gidsen u mee in het buitengebied naar de tuinen en de werkhuizen. Natuurlijk lopen we door de berceau. De loofgang van beukhaag is van een betoverende schoonheid en eveneens een Rijksmonument. Het kloostergebouw was voor buitenstaanders niet toegankelijk. De monniken woonden daar afgesloten in letterlijke stilte. Wij gaan het echter allemaal zien en ervaren, De slaapvertrekken, bibliotheek en studiezaal, de kapittelzaal, de refter en keuken, de sacristie en natuurlijk de kerk. Aanmelden voor 6 december via info@kc-holten.nl

Entree 11 euro p.p.

Aanvang: 14.00 uur

Vrijdag
12
JANUARI
2024

Lezing: Een tuin bewerkt zichzelf - Iris Veltman, tuinontwerper

Iris Veltman is tuinontwerpster. Als milieukundige schoeit ze haar ontwerpen op permacultuur en landschappelijke principes. Haar devies: laat je tuin zoveel mogelijk zelf het werk doen. Ze combineert haar unieke kennis met een pragmatische aanpak. Iris deelt handige en creatieve oplossingen voor een veerkrachtige en makkelijk te onderhouden tuin. Duurzaamheid en permacultuur, samenwerken met de natuur en biodiversiteit, waterbestendigheid, slim onderhoud en hergebruik zijn haar sleutels.
Ze zet ze in voor tuinontwerpen bestand tegen zowel droogte als overvloedig water. Tuinen waaruit je kunt eten, in kunt spelen en lekker in kunt ontspannen. Alles om je tuin, óók een kleine, groots te maken.

Woensdag
7
FEBRUARI
2024

Lezing: Praktische filosofie en spiritualiteit - Anna Vroklage & Arie van der Voort

Anna en Arie zijn beiden verbonden aan de School voor praktische filosofie en spiritualiteit (vestiging Deventer) en zij vertellen U graag over wat deze school voor hen zo bijzonder maakt. De school laat zich inspireren door stromingen uit de oosterse (o.a. de Advaita Vedanta) en de westerse filosofie (o.a. Plato).
Iedere filosofie gaat over onszelf, over de wereld en over de relatie daartussen. En het ultieme doel is altijd: hoe word ik gelukkig(er). In de westerse filosofie wordt in dat verband vaak gezocht naar kennis over de buitenwereld. In de oosterse filosofie (maar ook in verschillende westerse filosofieën) is de zoekrichting vooral naar binnen gericht: wie ben ik, wat is mijn essentie? Zelfkennis is de grondslag voor wijsheid. En wijsheid is belangrijk voor levenskunst. Zoals de naam al aangeeft legt de school een sterk accent op het praktisch maken van de theoretische kennis. Hoe kan ik me een en ander zo eigen maken dat ik het in mijn dagelijks leven kan toepassen? Het is een kwestie van oefenen………

Donderdag
14
MAART
2024

Lezing: Rusland 'toen en nu' - Michel Krielaars, journalist

In zijn boek Het brilletje van Tsjechov reist Michel Krielaars zijn held Anton Tsjechov achterna. Hij spreekt arbeiders, winkeliers en boeren die moeite hebben te overleven in een archaïsche maatschappij. Hij ontmoet ook burgemeesters, oppositiepolitici, artsen en leraren, die hun uiterste best doen hun land te veranderen, maar Krielaars komt tot de conclusie dat er in Rusland nooit iets verandert.
Naar aanleiding van Het brilletje van Tsjechov presenteert Michel Krielaars een programma over schrijver Anton Pavlovitsj Tsjechov (1860-1904) en het Rusland van nu. Zo vertelt hij over zijn eigen ervaringen als correspondent voor NRC Handelsblad in het Rusland van Poetin en leest hij enkele passages uit zijn boek voor. Ter afwisseling zingt mezzosopraan Henriëtte Schenk Russische negentiende-eeuwse romances, die de melancholie van het Rusland van toen weergeven. Zij wordt daarbij op accordeon begeleid door Ellen Boers.

I.s.m. de bibliotheek.

Zondag
17
MAART
2024

Concert: Bachbeweging Twente - Dorpskerk Holten

Voor de vierde keer laat de Bachbeweging Twente, een ensemble o.l.v. Frank Deiman dat klassieke religieuze muziek ten gehore brengt, ons genieten van prachtige composities. Deze keer zal de cantate BWV182 'Himmelskönig, sei wilkommen' uitvoeren. Een mooie cantate voor de zangers Diet Gerritsen, Ingrid van Ree, Tom Grondman en Hans van der Werf begeleid door het orkest met solo blokfluit van Gerjanne van der Stouw. Daarnaast zullen we instrumentale en vocale paasmuziek uitvoeren. Entree vrije toegang, uw gift wordt op prijs gesteld. I.s.m. Interkerkelijke Commissie Vorming en Toerusting.

Aanvang: 19:00 uur

Woensdag
10
APRIL
2024

Lezing: De wonderlijke onderwereld in de tuin - Romke van de Kaa, tuinier en auteur

Romke van de Kaa tuiniert en woont op het landgoed Hof te Dieren, voormalig bezit van stadhouder-koning Willem III. Hij genoot zijn tuinopleiding in Engeland en leerde zowel kweken als schrijven in dienst van tuinier en schrijver Christopher Lloyd. In 1994 verscheen zijn eerste tuinboek, Buiten de Perken, dat onlangs voor de veertiende maal werd herdrukt. Daarna verschenen: Geluk is een grasveld, Tuinieren gaat niet over rozen, De getemde wildernis, Alles kan wachten, Verwilderen en De onderwereld van de tuin. Over De Getemde wildernis schreef Pauline Terreehorst in De Volkskrant: “Toch is Van de Kaa niet alllen maar opstandig, relativerend en grappig. Wanneer hij adviezen geeft over de verzorging van planten is hij opeens de degelijke tuinier voor wie geen enkele plant een geheim heeft, ook al vertikken ze het zelfs bij hem weleens te groeien en te bloeien. Juist die combinatie van ironie en vakmanschap maken hem tot zo’n uitzonderlijk tuinschrijver.”
Romke van de Kaa schrijft boeken en daarnaast werkt hij voor kranten, tijdschriften en websites in Nederland, België, Engeland en Duitsland. Samen met zijn Vlaamse collega Paul Geerts stelt hij ieder jaar de Tuinscheurkalender samen. In maart 2012 verscheen zijn boek ‘Verwilderen’, een pleidooi voor een natuurlijker manier van tuinieren.
In 2020 volgde ‘De onderwereld van de tuin’. Dat laatste boek is het onderwerp van zijn lezing. Naast een tuin boven de grond die bevolkt wordt door planten, vogels en insecten bevindt zich ondr het maaiveld een even belangrijke wereld waarin wormen, schimmels, bacteriën en een hele staalkaart van wonderlijke wezens de scepter zwaaien. Dat deze onderwereld bestaat weten we allemaal, maar hoe belangrijk hij is voor het bovengrondse leven beseffen we niet dagelijks. En wat maar weinigen weten is dat alle ondergrondse levensvormen druk met elkaar communiceren via een chemische taal. Die taal wordt door alle levensvormen verstaan. Je zou hem een soort ondergronds Esperanto kunnen noemen. Romke van de Kaa zal proberen zijn toehoorders een indruk te geven val alle ondergrondse rijkdom. Hij hoopt op een samenspraak met het publiek en staat open voor discussies, vragen en zelfs (met mate) voor denigrerende opmerkingen. Zijn betoog mag onderbroken worden waardoor er hopelijk een levendige middag ontstaat.

Aanvang: 14:00 uur

Woensdag
15
MEI
2024

Lezing: In de spotlights: programma en theatermaker - Bert Eeftink

Bert is een veelzijdig creatieveling die de meesten zullen kennen als ‘Helligen Hendrik’. Met deze creatie maakt Bert al jarenlang theatervoorstellingen en speelt voor uitverkochte zalen. Toch schuilt er veel meer achter deze theatermaker uit Goor. Dat gaat al terug naar zijn jeugdjaren op de scholengemeenschap de Waerdenborch. Bert Eeftink was ruim 20 jaar programmamaker bij RTV Oost waarvoor hij nog steeds programma’s maakt. Kortom een boeiend persoon om nader kennis mee te maken.

Vrijdag
21
JUNI
2024

Lezing met muziek: Music & more - Coen van Hoevelaak

Coen is een inspirerende spreker die u meeneemt in de wereld van de muziekindustrie. Een dynamische wereld die niet voor iedereen toegankelijk en bekend is. Want wat gebeurt er achter de schermen, hoe komt een hit tot stand, wie verdient het grote geld en wat doet succes met een artiest. Door Coens jarenlange ervaring als studiomanager en het werken met meer dan 200 artiesten weet Coen hier zeer boeiend over te vertellen, waar hilarische anekdotes u niet bespaard blijven. De avond krijgt een verrassend slot!