Agenda 2017/2018

AGENDA 2017/2018


WOENSDAG 13 SEPTEMBER 2017
20:00 UUR

LEZING:
Camille Claudel, haar levensverhaal
kunsthistorica Karin Haanappel

‘Ruim twintig jaar geleden begon mijn zoektocht naar Camille Claudel. Op een zaterdag had ik haar gevonden. Liefde op het eerste gezicht in Musée Rodin in Parijs, toen ik plotseling oog in oog stond met haar sculpturen. Deze werken waren zo totaal anders dan die in de rest van het museum, ze konden haast niet van de hand van Rodin zelf zijn. Wie was die kunstenaar wiens handen deze werken hadden geboetseerd en gekapt? Camille Claudel. Een beeldhouwer.’ Sindsdien verdiept deze kunsthistorica zich in het leven en het oeuvre van Camille Claudel, reist in haar voetsporen en ontdekt steeds weer nieuwe dingen. Met Karin Haanappel als spreker vergeet je de tijd, zeker als zij haar grote liefde Camille Claudel in de schijnwerpers mag zetten.


Camille Claudel

MAANDAG 9 OKTOBER 2017
20:00 UUR

LEZING:
Oorsprong en ontwikkeling van Zutphen
stadsarcheoloog Michel Groothedde

De lezing gaat in op resultaten van archeologisch onderzoek die hebben geleid tot een nieuw beeld van het ontstaan van Zutphen, één van de vroegst ontwikkelde middeleeuwse steden van ons land. Macht en bestuur speelden aanvankelijk een dominante rol, maar na de stadsrechtvernieuwing in 1194/95 werd Zutphen een bloeiende handelsstad. Samen met het even oude Deventer en de nieuwe steden als Kampen, Harderwijk, Elburg en Doesburg handelden de Zutphense kooplieden langs de kusten van de Noord- en Oostzee en sloten zij zich aan bij de Hanze.

Excursie te Zutphen inclusief lunch op zaterdag 14 oktober. Een bezoek aan de St Walburgiskerk met haar Liberije en de nieuwe ‘Musea Zutphen’ onder begeleiding van gidsen en een stadswandeling, al of niet digitaal.


Zutphen

ZATERDAG 14 OKTOBER 2017
10:00 UUR

EXCURSIE:
Excursie in het historisch centrum van Zutphen
stadsarcheoloog Michel Groothedde

Aansluitend op de lezing van Michel Groothedde van maandag 9 oktober organiseren wij een excursie in het historisch centrum van Zutphen

Programma:
± 9.30 uur Inloop en welkom met koffie/thee in de Walburgiskerk te Zutphen, adres: Kerkhof 3
10.00 uur Start rondleiding Walburgiskerk en de Librije, aansluitend koffie/thee
11.45 uur Stadswandeling met gids (of digitale stadswandeling in het Stedelijk Museum)
13.00 uur Lunch Hampshire Hotel
14.30 uur Rondleiding Stedelijk Museum
15.30 uur Koffie/thee in Museumcafé

Kosten:
37,50 euro per persoon met museumjaarkaart of Rembrandtpas. (+7,50 euro zonder museumjaarkaart)
Inclusief gids en rondleidingen, lunch en drie keer koffie/thee. Op basis van eigen vervoer (carpoolen), excl. parkeerkosten of OV. Als u contact met ons opneemt kunt u desgewenst meerijden, in dat geval: 8.45 uur Vertrek vanaf de Smidsbelt te Holten.
U kunt zich opgeven per mail: info@kc-holten.nl
Uw deelname is definitief als het bedrag is overgeschreven op rek.nr. NL70 RABO 0328 5676 71 ten name van de Stichting Kunst & Cultuur Holten.

Omdat de deelname beperkt is tot 30 personen, geven we onze donateurs graag gelegenheid als eersten in te schrijven voor deze excursie.

Extra info:
Parkeren in de buurt van de Walburgiskerk
In Zutphen betaalt u parkeergeld van maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur en op vrijdagavond (koopavond) tot 21.00 uur.
• langparkeren (hele dag) kost 1,30 euro per uur of 7,80 euro per dag;
• middellang parkeren (maximaal 4 uur) kost 1,70 euro per uur;
• kort parkeren (maximaal 2 uur) kost 2,10 euro per uur. Langparkeren Zutphen Langparkeren kunt u op de Vispoort/Houtwal, Roodsplein, Isendoornstraat en de Molengracht/west.
Het tarief is € 1.30 p.uur, max dagtarief € 7.80.

Ook kunt u parkeren in de parkeergarage bij parkeergarage P+R Station Zutphen, Lijmerij 2, Zutphen voor € 1,60 per uur en met een dagtarief van € 8,-. Het goedkoopst is het parkeerterrein op de Houtwal, achter het politiebureau. Het tarief is € 0.50 p.uur en het dagtarief € 2,00.

Komt u lopend vanaf het station?
• Loop rechtdoor vanaf het station richting centrum
• Ga na 70 m linksaf de Overwelving op
• Ga rechtsaf de Turfstraat in
• Volg deze straat
• Loop langs de Wijnhuistoren U komt dan in de Lange Hofstraat
• Volg deze tot u links de Walburgiskerk ziet.
De loopafstand vanaf het station is 600 meter. De looptijd bedraagt gemiddeld 7 minuten.

We verheugen ons op een prachtige dag!


Zutphen

WOENSDAG 8 NOVEMBER 2017
20:00 UUR

LEZING:
Tommy Wieringa - auteur
I.s.m. de bibliotheek

Auteur Tommy Wieringa (Goor 20 mei 1967) werd zeer bekend door zijn succesroman ‘Joe Speedboot’ (2005) waarvoor hij de nominatie voor de Gouden Uil en de F. Bordewijkprijs ontving. Het is zijn vierde boek, een roman over liefde en rivaliteit. Met zijn roman ‘Caesarion’ (2009), een psychologische werk over de knellende band moeder – kind , heeft de schrijver ervoor gezorgd dat hij bij de Grote Tien van de Nederlandse literatuur behoort. In 2012 verscheen zijn roman ‘Dit zijn de namen’, een boek over een groep vluchtelingen die angst en onrust in de stad veroorzaakt. Dit boek verkreeg de Libris Literatuurprijs. In 2014 schreef Wieringa het Boekenweekgeschenk ‘Een mooie jonge vrouw’. K&C Holten en Bibliotheek Rijssen-Holten zijn trots u deze schrijver te presenteren.


Tommy Wieringa

WOENSDAG 15 NOVEMBER 2017
13:00 - 16:00 UUR

WORKSHOP:

'Wolkshop'
een luchtige workshop schilderen en tekenen, voor alle niveaus: beginners en gevorderden

Docent: Peter Paul Hattinga Verschure (bekend van de lezing 'Ik zie ik zie" van 10 mei jl. ) In zaal 6 van het Kulturhus.

"Licht, lucht en kleur vormen een onlosmakelijk trio. Het zijn de pijlers van de schilderkunst van het landschap. Hoe keken schilders als Turner, Mondriaan en Nolde naar het licht, de wolken en de hemel? En wat is het geheim van de expressieve kracht ervan in hun werk? We gaan op verkenning naar de schilderkunstige rol van de lucht en het atmosferische in het landschap, en naar wolken als basis voor abstracte vormentaal."

Peter Paul geeft korte inleiding met Powerpointbeelden, daarna heb je ruim de tijd om zelf te gaan schilderen of tekenen. Na afloop houden we een gezamenlijke werkevaluatie.

Peter Paul is al jarenlang docent, beeldend kunstenaar én weerman, en kan u alles vertellen over wolken en hun rol in de schilderkunst. We vragen de deelnemers om zoveel mogelijk eigen materiaal mee te nemen, maar er is eventueel acrylverf, aquarel, kwasten, papier, potloden, krijt, houtskool, waterbakjes, bordjes aanwezig.

Kosten: 25 euro / 20 euro voor donateurs. Incl. koffie en thee.
Uw deelname is definitief als het bedrag is overgeschreven op rek.nr. NL70 RABO 0328 5676 71 ten name van de Stichting Kunst & Cultuur Holten o.v.v. 'Wolkshop'. We verheugen ons op een leerzame middag!


ZONDAG 3 DECEMBER 2017
19:00 UUR

MUZIEK:
Bachcantate uitvoering door Bachbeweging Twente
in de Dorpskerk Holten

Deze Cantate ‘Nun komm, der Heiden Heiland’ (BWV 61) componeerde Bach speciaal voor de eerste Adventszondag en werd voor het eerst opgevoerd op 2 december 1714.
De Bachbeweging Twente is een ensemble o.l.v. Frank Deiman dat Bachcantates uitvoert tijdens kerkdiensten in de regio. Vier solozangers, een strijkkwartet en de organist van het ensemble komen naar de Dorpskerk van Holten om u te laten genieten van de geniale muziek van Johann Sebastiaan Bach in een bezielende uitvoering op deze eerste Adventszondag. Vrije toegang, uw gift bij de uitgang wordt op prijs gesteld.
I.s.m. de Interkerkelijke Commissie Vorming en Toerusting.


WOENSDAG 13 DECEMBER 2017
20:00 UUR

LEZING:
Productie van het Middeleeuwse boek
kunsthistoricus Martijn Pieters

De productie, inhoud en decoratie van de boeken van het christendom, jodendom en islam worden besproken en met elkaar vergeleken. De boeken waren unica en de vervaardiging ervan was letterlijk en figuurlijk monnikenwerk. Niet alleen omwille van de kostbaarheid van het boek werd er voorzichtig mee omgegaan, ook de inhoud van sommige boeken zorgde er voor dat het met rituelen omgeven was en met eerbied benaderd diende te worden. Het christendom heeft de Bijbel, het jodendom de Tanach en de islam de Koran. Wat kenmerkt deze boeken, wat zijn de overeenkomsten en verschillen en hoe ziet de decoratie eruit? Hoe en waarom wordt het heilige woord in beeld omgezet? Of juist expliciet niet? Martijn Pieters geeft hier een antwoord op.


MAANDAG 15 JANUARI 2018
20:00 UUR

LEZING:
Astronomie in de antieke Wereld
Frank Helmer

Wie het voorrecht heeft om een blik te werpen op de nachtelijke hemel zonder licht- of luchtvervuiling, raakt in veel gevallen overweldigd door de rijkdom van de sterrenhemel. Maar met alle fraaie afbeeldingen van verre sterrenstelsels, maanlandschappen, geringde planeten, komeetkernen en vuur- of ijsmanen vergeten wij wellicht dat vele generaties en volkeren vóór ons met hun kennis de basis hebben gelegd voor het hedendaagse beeld over de kosmos. In deze lezing wordt toegelicht hoe die astronomische kennis in de Oudheid zonder telescoop is vergaard, deels verloren is gegaan en in sommige gevallen dankzij de moderne technologie en interdisciplinair teamwork weer kan worden onthuld uit archeologische artefacten.


WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018
20:00 UUR

LEZING:
De architectuur van Le Corbusier
architect Evert Jan Geerdes

Le Corbusier, geboren als Charles-Édouard Jeanneret-Gris in La Chaux-de-Fonds, Zwitserland op 6 oktober 1887 en overleden te Roquebrune-Cap-Martin op 27 augustus 1965, was een Zwitsers-Frans architect en stedenbouwkundige die de Franse nationaliteit aannam in 1930. Zijn betekenis en invloed voor het Nieuwe Bouwen en de Internationale Stijl waren zo groot dat hij soms de ‘architect van de twintigste eeuw’ wordt genoemd. Zijn werk oogstte veel lof, maar ook veel kritiek. Critici houden hem verantwoordelijk voor de zielloosheid van de moderne architectuur en stedenbouw, terwijl architecten en kunstkenners zijn genialiteit vergelijken met die van Michelangelo of Picasso.


WOENSDAG 21 MAART 2018
20:00 UUR

LEZING:
Paasvuren rondom Holten
Teun Deijk (Mans van Sangel)

Teun Deijk is bekend in de regio als schrijver over oude tradities en verzamelt en bundelt oude verhalen. Zijn boek over de Paasvuren, de Holtense ‘boakes’, gaat terug naar de jaren twintig van de vorige eeuw in Holten en Rijssen. Het vertelt over de strijd om het grootste paasvuur, de wereldrecords, de historie en kleinschaligheid.
Teun geeft een goed beeld van het paasvuurvirus in deze regio. Het geheel wordt geïllustreerd met prachtige oude- en nieuwe bijzondere beelden. Teun is ook bekend van zijn verhalenbundel ‘Lààn van mien oolders’.


WOENSDAG 18 APRIL 2018
20:00 UUR

LEZING:
Duurzame liefdesrelaties
psychotherapeut Carolien Roodvoets

Samen tot de dood ons scheidt? Is het nog mogelijk om in deze hectische tijd langdurig samen gelukkig te zijn of wordt de partnerrelatie ook steeds meer een wegwerpproduct? Wat is er voor nodig om een leven lang gelukkig bij elkaar te blijven, en wat zijn de geheimen van een duurzame en goede relatie? Carolien Rootvoets woont en werkt in Deventer, schrijft columns en schreef inmiddels zes vakgerelateerde boeken waaronder ‘Het Monsterverbond’, over de aantrekkingskracht van foute mannen en ‘De Duivelsdriehoek’, over de gevaren en de verleidingen van het vreemdgaan.