AGENDA 2016/2017
MAANDAG 12 SEPTEMBER 2016
20:00 UUR
LEZING:
Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan?
inspirator Inez van Oord
Uitgever en auteur Inez van Oord maakt gebruik van de cirkel om het leven inzichtelijker te maken, zodat je het bewust kunt sturen in de richting die jij wilt. Zij vertelt over haar eigen levenslessen, die voorbeelden zijn van de reis door de cirkel, uiteraard met praktische tips. Haar lezing gaat over succes en verlies, over het opzetten van de magazines Seasons en Happinez en over de manier waarop ideeën tot stand komen. Ze legt uit dat succes niet altijd hetzelfde betekent als geluk en hoe ze haar persoonlijke verlangens inzet als drijfveer in haar werk. Ronduit inspirerend!
Inez van Oord
WOENSDAG 12 OKTOBER 2016
20:00 UUR
LEZING:
Totalitaire architectuur
architectuurhistorica Mathilde van der Kleij
Iedereen kent wel voorbeelden van de bombastische bouwstijl ten tijde van de totalitaire regimes in de 20ste eeuw. In opdracht van Stalin, Hitler en Mussolini verrezen er monumentale gebouwen aan de grote pleinen in Moskou, Berlijn en Rome. Architecten als Boris Iofan, Albert Speer en Marcello Piacentini ontwierpen volgens principes van de klassieke architectuur, ten dienste van een nieuwe totalitaire ideologie. Deze lezing laat u kennismaken met bouwprogramma’s, achterliggende ideeën, architecten en hun ontwerpen.
WOENSDAG 9 NOVEMBER 2016
20:00 UUR
LEZING:
Als mijn geheugen mij niet bedriegt
hoogleraar Douwe Draaisma
Deze hoogleraar geschiedenis van de psychologie, wordt ook wel de ‘geheugenprofessor’ genoemd. In ons autobiografische geheugen tekenen we onze persoonlijke lotgevallen op. We raadplegen het als iemand ons vraagt wat onze vroegste herinnering is of hoe het huis eruit zag waar we als kind hebben gewoond. Maar soms veranderen herinneringen als gevolg van gebeurtenissen verderop in ons leven. Hoe betrouwbaar is ons geheugen eigenlijk? Draaisma legt op leuke en begrijpelijke wijze uit hoe ons autobiografische geheugen werkt.
Lezing i.s.m. de bibliotheek, 8 euro (11 euro niet-donateurs).
Ook online ticketverkoop: www.kulturhusholten.nl
Douwe Draaisma
WOENSDAG 14 DECEMBER 2016
20:00 UUR
LEZING:
Hoogtepunten van de kunstfotografie
kunstenaar Wim Kwakernaak
Beeldend kunstenaar Wim Kwakernaak woont en werkt in Holten. Bijna 40 jaar gaf hij ook les binnen het voortgezet onderwijs in de vakken tekenen, handvaardigheid en kunstgeschiedenis. Daarnaast geeft hij veel lezingen over beeldende kunst. In deze lezing vertelt hij op inspirerende- en onnavolgbare wijze over fotografie. Sinds de uitvinding daarvan zijn miljoenen foto’s gemaakt. Een paar honderd van deze foto’s hebben zo’n bijzondere kracht dat ze iconen van een tijdperk of cultuur zijn geworden. In deze lezing zal er een aantal aan een nadere beschouwing worden onderworpen.
MAANDAG 16 JANUARI 2017
20:00 UUR
LEZING:
Gestileerd realisme
kunsthistorica Frederike Upmeijer
David Hockney - Bradford 1937 - kun je gerust een levend genie noemen. Hij maakte in de jaren ’60 naam in Californië als popart kunstenaar en keerde in de jaren ’90 terug naar Engeland. Bekende thema’s in zijn werk zijn zwembaden (A bigger splash), portretten en landschappen. Hockney is niet alleen veelzijdig, maar ook zeer vernieuwend. Van potlood, inkt, verf, fotografie en film tot iPhone en iPad: Hockney combineert klassieke kwaliteit moeiteloos met moderne media en blijft daardoor verrassend! Frederike Upmeijer leidt u op energieke wijze door zijn leven en werk.
ZONDAG 12 FEBRUARI 2017
14:00 UUR
KULTURHUS THEATER
EEN ZONDAGMIDDAG GENIETEN VAN DE LIEDJES VAN WILLEM WILMINK
Inclusief een heerlijke high tea
De grote Willem Wilmink liet ons meer dan 2000 ontroerende, humoristische en meesterlijke gedichten, verhalen en liedjes na. Zangeres Diet Gerritsen, o.a. bekend van de serie Van Jonge Leu en Oale Groond vertolkt al jaren zijn liedjes en brengt zondagmiddag 12 februari met de MuziekWerkplaats Deiman en Gerritsen een bijzondere hommage aan onze in 2003 overleden streekgenoot.
Diet wordt muzikaal bijgestaan door Frank Deiman (piano), Miriam Kroeze (celloo) en Ruud Ouwehand (contrabas).
Entree incl. een high tea in de pauze bij Tastoe: 19.50 euro (22.50 euro niet-donateurs). Passe partout regeling niet geldig.
Ook online ticketverkoop: www.kulturhusholten.nl
WOENSDAG 22 MAART 2017
20:00 UUR
LEZING:
Erfenis van de 80-jarige oorlog in onze regio
journalist Marcel Tettero
De Waerdenborch bij Holten stamt uit de tijd dat de troepen van de hertog van Gelderland regelmatig Salland en Twente binnenvielen om op grote schaal te plunderen. De bisschop van Utrecht bouwde ter verdediging wachttorens en kastelen. Holten was een speciale plek, omdat zich hier belangrijke wegen splitsten richting het oosten. Keizer Karel V maakte een einde aan de oorlogen tussen de hertog en de bisschop door de macht over te nemen. Zijn zoon Filips II stond alleen het katholieke geloof nog toe en verhoogde de belastingen. De Tachtigjarige Oorlog begon en daarin speelde Holten weer een belangrijke rol!
MAANDAG 24 APRIL 2017
20:00 UUR
LEZING:
Flamenco traditioneel of hedendaags
flamencodanseres Jacky Westerhof
Vuur, passie, liefde: de flamenco laat niemand onberoerd. Het is een dansvorm die leeft, ademt en met de tijd meegaat. Jacky Westerhof laat u tijdens deze lezing kennismaken met de hedendaagse flamenco. Om die te begrijpen, kun je echter niet om de traditionele flamenco heen. Ontstaan, theorieën, invloeden: gelardeerd met leuke anekdotes over o.a. haar belevenissen in Spanje neemt Jacky u mee naar het hart van de flamenco en krijgt u een beter beeld van deze wervelende dans!
WOENSDAG 10 MEI 2017
20:00 UUR
LEZING:
Ik zie ik zie
beeldend kunstenaar Peter Paul Hattinga Verschure
De kaarsen in de schilderijen van Rembrandt stralen werkelijk licht uit. In de landschappen van Van Ruysdael is het alsof je kilometers ver kijkt. Of lijkt dat allemaal maar zo? Van de ‘uitvinding’ van het perspectief in de Italiaanse Renaissance tot de kleurenexperimenten van meer eigentijdse kunstenaars als Johannes Itten en James Turrell. Een lezing waarin u van alles te weten komt over perspectief, contrast, kleurwerking en beweging. Over hoe onze ogen ons ‘bedriegen’ en hoe kunstenaars daarvan gebruik maken.