Agenda 2014/2015

AGENDA 2014/2015


WOENSDAG 17 SEPTEMBER 2014
20:00 UUR

LEZING:
Lucy van Dael: “Wat is nu eigenlijk een barokviool?”

Lucy van Dael speelde graag Bach, maar toen zij dit op de moderne viool speelde had zij het gevoel dat er iets niet klopte. Na veel zoeken en experimenteren, werd zij de vrouw die de barokmuziek voor viool in Nederland geïntroduceerd heeft. Als medeoprichtster van het Orkest van de 18e Eeuw, als professor van de barokmuziek op het Koninklijk conservatorium in Den Haag en als docente aan het Conservatorium van Amsterdam, kan zij als geen ander uitleggen waarom barokmuziek op een authentieke barokviool met een barokstok gespeeld moet worden en waarom deze oude instrumenten ook een andere manier van bespelen vereisen. Zij illustreert dit met muziekfragmenten van CD’s.
Site: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lucy_van_Dael


Lucy van Dael

WOENSDAG 1 OKTOBER 2014
20:00 UUR

LEZING:
Paul Scheffer: “Migratie”

Paul Scheffer

Paul Scheffer is journalist en was correspondent in Parijs en Warschau. Sinds 2011 is hij eveneens hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg en houdt hij zich met name bezig met het verschijnsel migratie. Hoe zullen wij Nederlanders in de toekomst omgaan met de steeds grotere aantallen vreemdelingen binnen onze grenzen. En hoe zal het de mensen vergaan die ons land binnenkomen. Over de vele problematische aspecten van migratie, zoals de verschillen in cultuur en godsdienst, gaat deze lezing. Ook komt aan de orde welke voordelen het ons biedt en mogelijke scenario’s hoe onze samenleving zich in de toekomst zal ontwikkelen.
Site: nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Scheffer_(publicist)
I.s.m. bibliotheek Rijssen-Holten


Lucy van Dael

WOENSDAG 5 NOVEMBER 2014
20:00 UUR

LEZING:
Monique Hafkamp: “Frida Kahlo”

Tijdgenoten beschouwden Frida Kahlo als surrealistisch schilder. Tegenwoordig wordt ze nog steeds tot die stroming gerekend. Maar zelf was ze het daar niet mee eens. Wat ze schilderde was háár realiteit.
In haar werken toont ze haar persoonlijk leven, haar relaties en haar problematische gezondheid. Ook haar afkomst, de Spaanse, Indiaanse en Mexicaanse invloeden spelen een rol in haar schilderijen. Dat blijkt onder meer uit het grote aantal zelfportretten dat ze maakte.
Toch doen de vervreemdende sfeer en de felle, exotische kleuren in haar schilderijen surrealistisch aan.
Hoe haar leven was en hoe ze dat uitbeeldde, laat kunsthistorica Drs. Monique Hafkamp aan de hand van voorbeelden zien.


Frida Kahlo - zelfportret

VRIJDAG 21 NOVEMBER 2014
19:30 UUR

Jeugd Pianoconcours
GROTE ZAAL
TOEGANG GRATIS

Na het succes van 2013 organiseert Stichting Kunst&Cultuur Holten voor de tweede keer een jeugdpianoconcours in de grote zaal voor deelnemers tussen 12 en 18 jaar oud, die hun virtuoos solo pianospel gedurende 5-7 minuten voor een deskundige jury en een enthousiaste zaal ten gehore mogen brengen.
De kandidaten wonen of gaan naar school in de gemeente Rijssen-Holten.
Er zijn twee categorieën en in totaal drie prijswinnaars: één van de klassieke muziek, één van de lichte muziek en een algemene winnaar: The Rising Star.
Deze ontvangt de unieke wisselprijs, gemaakt door de Holtense kunstenares Sophia de Vries.
De drie prijswinnaars mogen bovendien met een introducé een concert bijwonen van de pianist Jan Vayne in de Edesche Concertzaal te Ede in december.


WOENSDAG 10 DECEMBER 2014
20:00 UUR

LEZING:
Jeanne van der Stappen: “Iedere tijd zijn eigen Madonna”

In deze lezing volgen we, aan de hand van beroemde schilderijen, maar ook van minder bekende afbeeldingen, de evolutie van de Maria voorstelling van strenge Byzantijnse, koninklijke Theotokos tot de jonge, tedere moeder van de gotiek en de elegante, eigentijdse jonkvrouw van de vroege Renaissance. De Vlaamse schilders uit de vijftiende eeuw bezaten het grote talent om het goddelijke uit te beelden in een beeldtaal die aan het dagelijkse leven is ontleend. De Madonna’s van de late middeleeuwen behoren tot de prachtigste voorstellingen van de Moeder Gods, die ooit in beeld zijn gebracht. Zij zijn tegelijk menselijk en, in al hun eenvoud, zeer verheven. De Italiaanse schilders uit het Quattrocento hebben, evenals hun Vlaamse tijdgenoten, de Madonna niet meer voorgesteld als de verheven Hemelkoningin, maar als de jeugdige moeder. De Fransen veraanschouwelijkten in hun Madonna’s het geïdealiseerde beeld van hun vorstinnen: koninklijk waardig en levensecht in de dertiende eeuw, teer en gracieus in de veertiende eeuw en wereldlijk verfijnd, soms zelfs pikant, in de eerste helft van de vijftiende eeuw.


Dieric Bouts - The Virgin and Child

WOENSDAG 14 JANUARI 2015
20:00 UUR

LEZING:
Ben Coelman: “De Franse Opera”

Eind januari 2015 gaat bij de Nederlandse Reisopera de opera De Parelvissers van Bizet in première. Vreemd genoeg is Franse opera de laatste 100 jaar uit de aandacht van de Nederlandse muziekliefhebber geraakt. Franse opera onderscheidt zich dan ook sterk van zijn bekendere Italiaanse tweelingbroer. Ben Coelman neemt u tijdens deze avond mee naar de woelige jaren van de Juli-monarchie, de Deuxième République en Seconde Empire, een tijd waarin de opera speelbal was van machthebbers, belangengroepen en mondige burgers en onthult voor u de schoonheid van de Franse opera van die dagen. Deze avondvullende presentatie met heel veel beeld- en geluidmateriaal is bedoeld voor iedereen die van opera houdt of er meer over wil weten. Voorkennis is niet noodzakelijk.
Ben Coelman is werkzaam als manager bureaudramaturgie en educatie van de Nederlandse Reisopera te Enschede.
Site: www.reisopera.nl/programma/les-pecheurs-de-perles


WOENSDAG 11 FEBRUARI 2015
20:00 UUR

LEZING:
Frank Helmer: “Kunst, Cultuur en de Sterren”

Werd door de voorafgaande eeuwen heen het beeld van de nachtelijke hemel bepaald door maan, planeten en sterren, tegen het eind van de 19e eeuw verbleekte hun glans door het groeiend toepassen van de (door uitvinders als Edison ontwikkelde en gepromote) elektrische (openbare)verlichting. Het gevolg is dat men tegenwoordig moeite moet doen om een plek te vinden waar men van een niet door lichtvervuiling gestoorde sterrenhemel kan genieten of waar wetenschappelijk onderzoek ongehinderd mogelijk is. Veelzeggend hierbij is dat bezoekers aan een planetarium vaak wel namen van sterrenbeelden weten te noemen, maar bij het herkennen in het planetarium vervolgens helaas niet verder komen dan het ‘steelpannetje’.
De aanblik van de onbedorven hemel heeft onze verre voorouders geïnspireerd tot een erfgoed dat in de later volgende tijd door hun nazaten is uitgediept en aan ons is overgedragen. In deze lezing wordt aan de hand van diverse voorbeelden ingegaan op de invloed die dit proces op kunst, cultuur en samenleving heeft gehad (en zelfs nog heeft). Een analyse van de kleuren van de nacht in schilderijen van Vincent van Gogh is daartoe wellicht een ‘eye-opener’ voor mogelijk eigen onderzoek?


Vincent van Gogh - De Sterrennacht

MAANDAG 9 MAART 2015
19:30 UUR

LEZING:
Margriet Sitskoorn: “Het maakbare brein”

Neuropsychologie is de leer die zich bezig houdt met de vraag hoe we onze hersenen kunnen ontwikkelen door ons gedrag te veranderen. Kunnen we echt worden zoals we willen zijn, kunnen we ons gedrag beïnvloeden of is ons karakter definitief bepaald en niet om te buigen.
Margriet Sitskoorn is als neuropsychologe verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Zij heeft diverse publicaties op haar naam staan en is regelmatig op de televisie te zien in populair wetenschappelijke programma’s.
Site: www.tilburguniversity.edu/webwijs/show/?uid=m.m.sitskoorn
I.s.m. bibliotheek Rijssen-Holten


Margriet Sitskoorn

MAANDAG 20 APRIL 2015
20:00 UUR

LEZING:
Inge Raadgever: “Scandinavisch Design”

Scandinavische ontwerpers uit de jaren 30 lieten net als de modernisten in Europa de vorm door de functie bepalen. Toch zagen hun ontwerpen er anders uit dan die van Mies van der Rohe en Gerrit Rietveld. Wat maakt het Scandinavisch design zo bijzonder en tijdloos, zoals onlangs werd bevestigd in de Kunsthal bij de tentoonstelling over het Finse Marimekko. We onderzoeken deze avond de inspiratiebronnen van Alvar Aalto en Arne Jacobsen die tot uitdrukking kwamen in beroemde ‘Gesammtkunstwerke’ zoals het Paimio Sanatorium en het SAS Royal Hotel in Kopenhagen.
Wie kent niet de prachtige belijning van Jacobsens’ Swan en Egg chair en de Savoy vaas die Aalto baseerde op een leren Eskimobroek en nog altijd met de hand wordt gemaakt door het Finse Iittala? Tot slot kijken we naar de erfenis van deze belangrijke ontwerpers in het heden. Voor het IKEA PS-2012 project werden hedendaagse ontwerpers gevraagd zich te laten inspireren door 60 jaar Zweeds design. In de nieuwe klassiekers die ontstonden zien we de erfenis doorschijnen en begrijpen we waarom deze alledaagse gebruiksvoorwerpen zo bijzonder zijn.


VRIJDAG 22 MEI 2015
20:00 UUR

LITERAIR CONCERT:
Het Orion Ensemble: “Rozeneiland”

Het literaire concert naar het boek ‘Rozeneiland’ van Sanne Terlouw, is een voorstelling waarbij muziek en tekst samengevoegd worden tot één geheel. Het verhaal, verteld door Sanne Terlouw, gaat over de joodse familie Amram.
In 1492 moeten de Judita Amram en haar zoon Jochanan uit Toledo vluchten voor de Inquisitie.
Zij komen terecht in Algiers en weten daar een redelijk rustig en aangenaam leven op te bouwen. Totdat de Spanjaarden het weer op de joden gemunt hebben. De zoon van Jochanan strandt bij toeval op het eiland Rhodos, waar een joodse enclave groeit en bloeit.
Leonard Leutscher bewerkte, geïnspireerd op het Rozeneiland, een aantal Sefardische liedjes. De hartstochtelijke en meeslepende muziek versterken de emoties als langzaam maar zeker de geschiedenis van de familie Amram naar voren komt.
Tickets zijn aan de zaal verkrijgbaar, maar ook via de site:
www.kulturhusholten.nl


Het Orion Ensemble

K&C JEUGD PIANOCONCOURS

Foto en video opnames van het K&C Jeugd Pianoconcours gemaakt door Koen Faber.

JEUGD PIANOCONCOURS, GROTE ZAAL

Na het succes van 2013 en 2014 organiseert Stichting Kunst&Cultuur Holten op 13 november 2015 voor de derde keer een jeugdpianoconcours in de grote zaal voor deelnemers tussen 12 en 18 jaar oud, die hun virtuoos solo pianospel gedurende 5-7 minuten voor een deskundige jury en een enthousiaste zaal ten gehore mogen brengen. Voorwaarde voor deelname is dat de kandidaten wonen of naar school gaan in de gemeente Rijssen-Holten.

De prijswinnaars van het 2e K&C Jeugd Pianoconcours van vrijdag 21 november 2014 zijn:
Voor de lichte muziek: Anne Keizer uit Rijssen, 15 jaar. Zij speelde een eigen interpretatie van een medley van Walt Disney filmmuziek.
Voor de klassieke muziek: Anthonie Blonk,14 jaar, uit Rijssen. Hij speelde de Fantasie in D mineur, KV 397 van W.A Mozart
De algehele winnaar, the Rising Star, was Laura Troost, 16 jaar uit Rijssen, die iedereen imponeerde met haar vertolking van het 3e deel van Beethovens Mondschein Sonate.
Elke prijswinnaar ontving 2 toegangskaarten voor het Kerstconcert van de pianist Jan Vayne op 23 december 2014 in de Edesche Concertzaal. The Rising Star ontving bovendien een wisselbokaal, gemaakt door de Holtense kunstenares Sophia de Vries.

De prijswinnaars van het K&C Jeugd Pianoconcours van zaterdag 16 november 2013 waren:
Voor de lichte muziek: Anne Keizer uit Rijssen, 14 jaar. Ze speelde "Aurora Borealis". Muziek uit de film "Noorderlicht" van E. Morricone.
Voor de klassieke muziek: Annerieke Nijhuis uit Holten, 18 jaar. Ze speelde de Impromptus Opus 90, no 4, van Franz Schubert.
De algemeen winnaar, the Rising Star was Sytze Elsman uit Rijssen, 17 jaar. Hij imponeerde iedereen met zijn jazz improvisatie.
Elke prijswinnaaar ontving 2 toegangskaarten voor een concert van de jonge pianist Lucas Jussen op 20 december 2013 in het Concertgebouw Amsterdam. The Rising Star ontving bovendien een wisselbokaal, gemaakt door de Holtense kunstenares Sophia de Vries

Verslag pianoconcours 2015
HOLTEN – Onder ruime publieke belangstelling heeft vrijdag 13 november jl. het derde Kunst&Cultuur Jeugd Pianoconcours Rijssen-Holten plaatsgevonden. De 7 kandidaten zorgden in de theaterzaal van het Kulturhus in Holten voor veel luisterplezier, het niveau van de musicerende kandidaten bleek opnieuw uitstekend.
Na afloop van elk optreden gaf de jury, bestaande uit mevrouw Mariet Broere, mevrouw Reneé van der Sluis en de heer Jaap Eilander aan elke kandidaat een kort en opbouwend commentaar.

Tijdens het juryberaad na de optredens was er opnieuw een geweldig optreden van ‘Sytze en zijn Elsman Brothers’, die een jaar eerder al met groot succes een optreden hadden verzorgd. Deze volwaardige band bestaat uit Sytze Elsman (winnaar Rising Star van 2013) op piano en basgitaar, broer Jelle op trompet, broer Douwe op drums en broer Sjouke op gitaar. De ‘Rising Star’ van dit jaar werd Anna Stukker uit Rijssen, die met een bijzonder gevoelvolle vertolking van Oltremare van Ludovico Einaudi de anderen overtrof. De juryleden waren onder indruk van het betoverende spel van Anna, die het lange stuk geheel uit het hoofd en met een prachtige touché speelde. “Talentvol, in één woord” merkte de jury op.
De bijbehorende wisseltrofee ontving zij uit handen van Laura Troost, de winnares van verleden jaar. De jongste deelnemer, de 14 jarige Jasmijn van Rigteren uit Rijssen, behaalde de eerste prijs in de categorie lichte muziek. Met veel gevoel speelde zij I Giorni, ook van Ludovico Einaudi, dat het verdriet van een Afrikaanse stam om de dood van een neushoorn als thema heeft. De jury merkte bij de prijsuitreiking op dat Jasmijn dit verdriet in haar spel geweldig goed naar voren had laten komen.

De eerste prijs in de categorie klassieke muziek ging naar de 16-jarige Lucienne Keizer uit Rijssen, met haar vertolking van Mondschein Adagio sostenuto van Ludwig van Beethoven. De juryleden waren enthousiast over haar spel, Lucienne had hen ‘; meegenomen’in de muziek met het prachtige constante tempo, de prachtige klank en het heldere onderscheid tussen de verschillende lagen in de muziek, terwijl het toch een eenheid was.
De drie prijswinnaars gaan mèt introducé op vrijdag 27 november 2015 naar Muziekcentrum Tivoli in Utrecht. Daar vertolkt HET Symphonieorkest Jan Willem de Vriend samen met de jonge pianist Hannes Minnaar werken van Beethoven, Mozart en Tsjaikovski. Al met al heeft dit jonge muzikale talent van de gemeente Rijssen-Holten voor een prachtige muzikale avond gezorgd.

Bron: Holten Extra
Link: http://www.holtenextra.nl/derde-jeugd-pianoconcours-rijssen-holten-weer-zeer-geslaagd/